Ezeket látta már?

Elkaphatom-e az influenzát, influenza oltás után?

influenza, influenza oltás, védőoltás, vírus, fertőzés, koronavírus,

Ha az oltás utáni két héten belül elkapja az influenzát, annak valószínűleg ilyen okai lehetnek.

Bár a vakcina nem garantálja, hogy nem lesz beteg, a covid oltáshoz hasonlóan védelmet nyújt a súlyos betegségek ellen, amelyek kórházi kezeléshez és halálhoz vezethetnek. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) adatai szerint az idei influenza elleni oltás közel 50%-kal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát. A krónikus betegségekben, például tüdő- vagy szívbetegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosan megbetegedjenek az influenzában, ezért a vakcina kulcsfontosságú a kórházi kezelés megelőzésében ebben a csoportban.

"Amikor súlyos betegségekről beszélünk, akkor arról beszélünk, hogy az emberek kórházba kerülnek, súlyosbítják a krónikus alapbetegségüket vagy meghalnak fertőzésben" - világított rá Dr. Megan Berman, a Texasi Egyetem Egészségügyi Egyetemének Sealy Vakcinatudományi Intézetének belgyógyászati ​​docense.

Két hét kell ahhoz, hogy a szervezet immunválaszt generáljon a szúrás után

Ha az oltás utáni két héten belül elkapja az influenzát, annak valószínűleg az az oka, hogy szervezete még nem védekezett a vírus ellen. Ezenkívül előfordulhat, hogy már influenzás volt, amikor megkapta az oltást.

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy az influenza elleni védőoltás kiválthatja-e magát az influenzát? Emiatt azonban nem kell félni: az oltóanyag a vírus inaktivált vagy elölt részéből készül, így nem lehetséges, hogy a vírus szaporodjon és betegséget okozzon a szervezetbe kerülve.

Lehetséges, hogy egy másik vírus okozza a tüneteit

Az influenzának és a COVID-nak számos közös tünete van , köztük köhögés, torokfájás, láz, hidegrázás . Ha influenzaszerű tünetei vannak, és beoltották, akkor lehet, hogy egy másik vírusról van szó. A tesztelés egyértelmű választ ad.

Az évente ismétlődő influenzajárvány elleni egyik legjobb védekezési mód a védőoltás.

A betegség a legtöbb esetben nem különösebben veszélyes, egy-két hét alatt gyógyul. Sokaknál azonban hosszabb betegséggel és szövődményekkel járhat (pl. tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás), amely esetenként kórházi kezelést igényel, és halálos kimenetelű is lehet.

Az influenzavírus által okozott fertőző légúti betegségek hazánkban jellemzően télen és kora tavasszal okoznak szezonális járványokat.

Az elérhető védőoltások védelmet nyújtanak a főbb influenza-altípusokkal szemben, így a fertőződés és a járványos terjedés jó eséllyel megelőzhető. Ha valaki mégis elkapja az influenzát, enyhébb lefolyás és rövidebb ideig tartó betegség várható.

Az influenzavírus jellemzői

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó vírus ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben nagyon jó. Az influenzavírusnak három típusa ismert: A, B és C. Az említett járványokat az A és B típus okozza.

A gyorsan változó vírusvariánsok miatt akár évről évre más variáns fertőz, így bár a betegség után létrejön bizonyos fokú védettség, az nem életre szóló. Egyes esetekben az állatok influenzafertőzése is átterjedhet emberekre.

Az influenza elleni oltások típusai

Az influenza elleni védőoltás a betegség és szövődményeinek legjobb megelőzési módja. A gyorsan változó influenzavírus miatt az oltást évente ismételni kell. A vakcinák minden évben új összetételben, az aktuális évre várható vírusvariánsra fókuszálva készülnek. Általánosságban elmondható, hogy a 3 komponensű influenza elleni oltás minden évben tartalmaz 2 A és egy B vírustörzset. A 4 komponensű oltás a 2A mellett a 2B törzs ellen is védelmet ad.

Az oltás összetételét a WHO határozza meg az azt megelőző év járványadatai alapján.

Influenza elleni védőoltásból tehát többféle is létezik. A többségük inaktivált („elölt”) vírust tartalmaz, de elérhető olyan vakcina is, amely csak a vírus egy alkotóelemét viszi be a szervezetbe, illetve gyengített vírust tartalmazó vakcina is alkalmazható.

A beadási mód szerint a leggyakrabban alkalmazott védőoltás az izomba adott injekció, legújabb formája pedig az orrspray-vel bejuttatott készítmény. Az influenza elleni oltás felnőttek esetén mind a 3, mind a 4 komponensű oltás esetén egy adagból áll. Gyermekek esetén az oltási sor ettől eltérő lehet, 6 és 35 hónapos kor között jellemzően két adagból áll.

Az oltást legjobb a járványos időszak előtt beadatni, ugyanis a védettség kialakulására leghamarabb 10-14 nap után számíthatunk. Ettől függetlenül a járványos időszakban is ajánlott a vakcina, ha valaki korábban nem kérte azt a háziorvosától vagy üzemorvosától.

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Általánosságban elmondható, hogy féléves kor felett mindenkinek javasolt az influenza elleni oltás. A védőoltással nemcsak a betegség súlyos lefolyása és szövődményei előzhetők meg, de a munkából való kiesés miatti anyagi károk is. Akik olyan emberekkel élnek/lépnek napi kontaktusba, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak oltást (pl. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő), a hatékony védelmet az érintett személyre az jelenti, ha a környezete beoltatja magát.

Egyesek sokkal inkább ki vannak téve a megfertőződés vagy a súlyos szövődmények veszélyének, tekintettel életkorukra, egészségi állapotukra vagy betegségükre. Az ő számukra mindenképpen javasolt az oltás felvétele.

Ezen kockázati csoportba tartozók számára javasolt az oltás:

 • várandósok vagy gyermekvállalást tervező nők;
 • 60 év felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;
 • krónikus betegségben szenvedők:
 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
 • elhízás miatt vagy egyéb okból korlátozott légzési funkciójú betegek;
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (ideértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • krónikus máj- és vesebetegek;
 • anyagcsere-betegségben szenvedők (pl. cukorbetegek);
 • egészségügyben, valamint ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben dolgozók;
 • akik a munkájuk miatt sok emberrel lépnek kapcsolatba, illetve akik sok emberrel tartózkodnak zárt térben;
 • sertés, baromfi és ló tartásával foglalkozó telepeken, ezen állatok szállításával foglalkozók, baromfi-feldolgozókban, valamint vágóhidakon dolgozók;
 • hosszú repülőút előtt állók.

Ha korábban allergiás reakciója volt valamely védőoltás miatt, vagy tojásallergiája van, jelezze orvosának! A közelmúltban kapott vagy közeljövőben tervezett más oltás tényét is jelezze orvosának!

Ne adassa be az oltást, ha lázas beteg, várja meg a felgyógyulást!

Az influenzaoltások széles választékának köszönhetően ma már az életkort és számos más tényezőt (pl. allergia) figyelembe véve, személyre szabottan választható ki a legmegfelelőbb influenza elleni készítmény. A döntéshozatalban minden esetben ajánlott a háziorvos véleményét kikérni.

Ezek lehetnek az influenza elleni vakcina mellékhatásai

Mint minden oltásnak, az influenza elleni oltásnak is lehetnek mellékhatásai, de ezek általában enyhék, az immunreakció természetes részét képezik. A védőoltásokkal járó kockázat jóval alulmarad a betegség kockázataihoz képest.

legtöbb mellékhatás enyhe, és nagyjából egy napig érzékelhető:

 •  hőemelkedés, láz,
 • enyhe végtagfájdalom, izomfájdalom,
 • az oltás helyén érzett fájdalom, bőrpír,
 • enyhe fejfájás jelentkezhet.

Rendkívül ritka esetben (1-2 eset az 1 millióból) Guillain–Barré-szindrómát okozhat az oltás.

A vakcina nagyon ritkán súlyos allergiás reakciót (anafilaxia) válthat ki, ami azonban néhány percen belül, még a beadó orvos jelenlétében jelentkezik – a rendelői környezetben az ilyen ritka esetek kezelésére is felkészülten fogadják a pácienseket.

Gyermekek és várandósok oltása

A hat hónaposnál idősebb gyerekek számára is elérhető már influenza elleni oltás. 2 éves kortól orrspray, 3 éves kor alatt (6 hónapos kortól) a 4 komponensű Vaxigrip Tetra nevű oltóanyag elérhető, 3 éves kor felett a 3 komponensű 3FLUART vakcina is választható. A fiatalabb gyermekkel egy közösségben élők számára is ajánlott a vakcina felvétele a gyermek közvetett védelme érdekében is.

A várandósok és szoptató édesanyák számára is elérhető az oltás, a 3 komponensű közül pl. a 3FLUART, a 4 komponensű közül pl. a Vaxigrip Tetra ajánlott.

Fontos kiemelni, hogy gyermekek és várandós, szoptató édesanyák esetén nem minden oltóanyag ajánlott (pl. adjuvánst tartalmazó nem ajánlott), ezért az oltóanyag megválasztása körültekintést és orvosi segítséget igényel!

Az influenza elleni oltással kapcsolatos hírek

2021 novemberétől Magyarországon is elérhető az influenza ellen védelmet biztosító orrspray, amely egy 4 komponensű készítmény (Fluenz Tetra). Elsősorban a 2 évesnél idősebb, 18 évnél fiatalabb gyermekek immunizálását hivatott biztosítani. A készítmény legyengített influenzavírust tartalmaz. Az orrsprayt 2 alkalommal szükséges használni – 4 hét különbséggel – a védelem kialakításához.

Az influenza elleni vakcinák folyamatos fejlesztés alatt állnak, így egyre több 4 komponensű influenza elleni vakcina készül. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) ajánlása szerint Amerikában már csak 4 komponensű oltást alkalmaznak.

A fejlesztések főbb céljai:

 •  a hatástartam kiterjesztése (több mint egy szezonban legyen hatékony),
 • univerzális influenza elleni oltás fejlesztése (általános védelem, függetlenül az aktuálisan fertőző vírustörzstől).

Az influenza elleni oltás és a koronavírus

Ha a beteg szervezetében mind az influenzavírus, mind a koronavírus jelen van (fantázianevén flurona), akkor a két vírus egy időben erőteljesebb, súlyosabb tüneteket eredményezhet, mint külön-külön. Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki, de leginkább a veszélyeztetett csoportok tagjai kérjék az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltást is.

A két védőoltás egy időben is felvehető, arra azonban figyelni kell, hogy a két oltást két különböző végtagba adják be.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Fortune/NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához