Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Tüsszög, fáj a feje? Így ismerheti fel az omikron tüneteit

tüsszentés, fejfájás, omikron, koronavírus

Az omikron a koronavírus korábbi változataihoz képest gyorsabban terjed, és különböző tüneteket is okozhat. Ezekre érdemes figyelni!

Az omikron tünetei, a gyógyulás sebessége, a súlyossága és a terjedési sebessége eltér a korábbi változatoktól. A koronavírus korábbi jellegzetes tünetei, mint a láz, a köhögés, az íz- és szaglás elvesztése az omikron esetében viszonylag keveseknél fordul elő. Ehelyett egyre gyakrabban jelentkeznek a megfázáshoz hasonló egyéb, nem kiemelt tünetek, mint például torokfájás, tüsszögés és orrfolyás - írja az India Times.

Az omikron és a delta gyakori tünetei

A Zoe tanulmány egy okostelefonos alkalmazáson alapul, amelyet a világjárvány idején fejlesztettek ki. Az appon keresztül a covidos britek naplózzák, hogyan változnak a tüneteik az idő múlásával. Az is kiderült, hogy az omikron esetében melyek a leggyakoribb tünetek.

Az elmúlt két hónapban az omikron természetének megértése érdekében végzett több tanulmányból kiderült, hogy a variáns viszonylag enyhébb, mint a delta, de a terjedési aránya magasabb. Ami a két mutáns tüneteit illeti, az orrfolyás, fejfájás, fáradtság, torokfájás négy meglehetősen gyakori jel mindkettőnél. A hidegrázás és a láz esetenként előfordul. A delta variánsával való fertőzés esetén tüsszögés, valamint szaglás- és ízlelésvesztés is megfigyelhető. Az omikron esetében a tüsszögés a gyakori, a szaglás és az ízlelés elvesztése pedig ritka. A tartós megfázás szintén jellemző a delta variánsra, de az omikron esetében nem.

Az omikronnál ez a tünet jelentkezik először

Az omikron esetében még a tünetek megjelenési sorrendje is eltér az eredeti törzstől és a delta variánstól. A vizsgálatból származó adatok szerint az orrfolyás az első jel, amelyet a fejfájás, a fáradtság és a tüsszögés követ.

A legutóbbi hullámban az omikron variáns által okozott koronavírussal fertőzött emberek tünetei

  • közel 73 százalékuknak folyt az orra
  • 68 százalékuknak fájt a feje
  • 64 százalékuk fáradtságot tapasztalt
  • 60 százalékuknak pedig tüsszögött.

A tanulmány azonban nem tisztázta, hogy hány oltott és hány nem oltott ember tapasztalta ezeket a tipikus tüneteket.

Omikron eredete: valójában egérben mutálódott tovább a covid? - olvasson tovább!

Az elmúlt két évben a koronavírus számos változatát mutatták ki a világ különböző részeiről. Mindegyikük az eredeti törzs környezeti és egyéb tényezők hatására mutálódott, így természetesen eltérő tulajdonságokkal és tünetekkel rendelkeztek. Nem volt két variáns, ami hasonlóan viselkedett volna. Ez a fő oka annak, hogy a tünetek is különbözőek. Emellett a védőoltás is nagy szerepet játszik a koronavírus-fertőzés súlyosságának csökkentésében, valamint a hosszan tartó tünetek és a kórházi kezelés kockázatának csökkentésében.

Forrás: India Times