Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Újabb rangos tudományos díjat kapott Karikó Katalin, pénzjutalom is jár mellé

Karikó Katalin, mRNS, vakcina, díj, tudományos elismerés

Karikó Katalin munkásságát ezúttal egy neves spanyol tudományos elismeréssel jutalmazták.

Karikó Katalin, Drew Weissman, a University of Pennsylvania és Robert S. Langer, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora kapja idén a spanyol Frontiers of Knowledge Awardot (A tudás határai díjat) biológia és biomedicina kategóriában - jelentette be az elismerést gondozó BBVA Alapítvány szerdán.

Az mRNS-technológiában sok a lehetőség

A spanyol BBVA pénzintézet alapítványának honlapján olvasható közlemény szerint a 14. alkalommal odaítélt díjat a három kutató az mRNS-technológia kifejlesztése területén elért eredményeivel érdemelte ki, melyek lehetővé teszik, hogy saját sejtjeink fehérjéket termeljenek a betegségek elleni védekezés vagy a gyógyulás érdekében.

A díjazottak munkájának eddigi legkiemelkedőbb termékei a koronavírus elleni vakcinák, amelyekről bebizonyosodott, hogy hatékony védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen. A Covid-19 elleni vakcinák azonban csak az első hullámát jelentik a technológiának, az abban rejlő lehetőségek kiterjednek más terápiás területekre is, mint például az autoimmun-, a daganatos vagy a neurodegeneratív betegségek, az enzimhiány, illetve más vírusfertőzések.

400 ezer eurós díj is jár az elismerés mellé

A közlemény idézi Karikó Katalint, aki kiemelte: azt a tényt, hogy jelenleg a média reflektorfényében van, arra akarja használni, hogy ösztönözze a fiatalokat, férfiakat és nőket, hogy legyenek tudósok, mert - mint fogalmazott - ez nagyon szórakoztató.

Alkalmazhatók-e mRNS-vakcinák terhesség alatt? Ez az EMA álláspontja - olvasson tovább!

A BBVA Alapítvány tevékenységének középpontjában a világszínvonalú tudományos kutatás és kulturális alkotás előmozdítása, a tehetségek elismerése áll. A tudás határai díjjal a természettudomány, a technológia, a humán tudományok és a zene területén végzett egyedi hatású hozzájárulásokat ismerik el és jutalmazzák. A nyolc kategóriában odaítélt díjak mindegyikével 400 ezer euró, valamint egy oklevél és egy kisplasztika jár, amelyet Blanca Munoz szobrászművész készített. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a díjakat június 16-án Bilbaóban adják át.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához