Ezeket látta már?

Újra terjed a kanyaró a világon!

WHO: a kanyaró ismét gyorsan terjed. Ismét gyorsan terjed a kanyaró afrikai, ázsiai, sőt egyes európai országokban is, jóllehet védőoltással könnyen elkerülhető lenne - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Peter Strebel, a WHO kanyaróval kapcsolatos tevékenységének irányítója pénteken Genfben elmondta: a védőoltásokra szánt pénzösszegek csökkentése miatt 2008 óta a legfertőzőbb betegségek közé tartozó kanyaró ismét terjed olyan helyeken, ahol korábban szinte teljesen felszámolták.

A WHO adatai szerint 2008-ban 118 ezer kisgyermek halt be a világon a kanyaróba, szemben a 2000-ben regisztrált 1,1 millióval. Tavaly azonban nagy járvány tört ki 30 afrikai és három ázsiai országban - Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban -, valamint Bulgáriában.

Nagy-Britanniában szintén romlott a helyzet. A betegség azt követően kezdett ismét terjedni brit földön, hogy az Egyesült Királyságban a 90-es évek végén meredeken csökkent a beadott védőoltások száma, mert egy újság tévesen összefüggésbe hozta az autizmust a kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) és a rózsahimlő elleni kombinált védőoltás beadásával.

Nagy-Britanniában az utóbbi két év mindegyikében ezer-ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, több mint a tízszeresét az egy évtizeddel ezelőtti esetszámnak.

A kanyaró rendszerint köhögéssel, bőrkiütéssel és magas lázzal jár, csak ritkán végződik a beteg halálával.

Az ENSZ-tagállamoknak a héten Genfben ülésező képviselői ígéretet tettek arra, hogy 2015-re évi 36 650 ezer alá szorítják le a kanyaró okozta elhalálozások számát - ez a 2000-ben mért szint 5 százaléka lenne. A WHO szerint a célkitűzés azonban nehezen teljesíthető, ha nem költenek többet a betegség terjedésének megakadályozására. Egy kisgyermek kanyaró elleni beoltása kevesebb mint egy dollárba kerül.

Forrás: MTI