Ezeket látta már?

Várandósokat is lehet kínai, Sinopharm vakcinával oltani

vakcina terheseknek, várandósság, terhesség, kismama, oltás

A WHO szakmai tanácsadói szerint - kellő mérlegelést követően - akár a Sinopharm kínai vakcina koronavírus elleni oltóanyagát is felvehetik a terhes kismamák.

A kismamák Covid-19 elleni beoltása vagy be nem oltása két ember életéről szóló döntés. Noha ebben a vonatkozásban egyetlen vakcina esetén sem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat és tapasztalat, és egyetlen vakcina esetén sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a védőoltásnak nem lehetnek rövid vagy hosszú távú, esetlegesen a magzatot is érintő következményei, a kockázat és a haszon mérlegelését követően egyre több kismamát beoltanak.

A WHO véleménye a terhesség alatti Sinopharm oltásról

Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a Sinopharm elölt vírusos technológiájú vakcinájának a használatát, a WHO szakértőkből álló tanácsadó bizottsága (Strategic Advisory Group of Experts; SAGE) ajánlásokat fogalmazott meg a vakcina alkalmazásával kapcsolatban (2021. május 10.). A SAGE többek között kitért a várandós nőknél való esetleges alkalmazhatóságra is.

A WHO szakemberei megállapították, hogy a Sinopharm vakcina kapcsán nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű információ - sem a terhes nőknél történő alkalmazás hatékonyságára, sem az esetleges kockázatokra vonatkozóan. Ugyanakkor, a Sinopharm kínai vakcina gyártása során alkalmazott technológia, vagyis az elölt vírus adjuvánsokkal történő használata, nagy múltra tekint vissza.

Az ilyen technológiával gyártott, egyéb kórokozók elleni védőoltásokat dokumentáltan jó biztonsági profillal alkalmazzák hosszú ideje, terhes nőknél is. Ebből kiindulva, a Sinopharm Covid-19 elleni vakcinájának a hatékonysága terhes nőknél várhatóan hasonló, mint a nem terhes kortársnőknél. Ugyanakkor, a WHO felhívja a figyelmet a kockázatok és a haszon mérlegelésére, vagyis arra, ami pl. a Pfizer vakcina alkalmazási előírásában is megtalálható.

Néhány további tanácsot is adnak: a WHO nem ajánlja azt, hogy bárki is halogassa a teherbeesést azért, mert a közelmúltban Sinopharm vakcinát kapott. Az sem ajánlott, hogy terhességi tesztet végezzenek a vakcina felvétele előtt. Sőt, ha valaki úgy kapta meg a Sinopharm vakcinát, hogy már várandós volt, de még nem tudott róla, akkor nem kell megszakítania a terhességét a védőoltás következményeitől tartva.

Hazai helyzet: a Sinopharm „terhességben nem alkalmazható”

Hazánkban eddig a Pfizer mRNS-alapú oltóanyagával (Comirnaty®) immunizálták a kismamákat. A Pfizer vakcina - OGYEI honlapjáról letölthető - alkalmazási előírásában az áll, hogy:

„A Comirnaty terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében korlátozott mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre. Állatkísérletek nem igazoltak direkt vagy indirekt káros hatásokat terhesség, embrionalis/foetalis fejlődés, szülés vagy postnatalis fejlődés tekintetében. A Comirnaty alkalmazása terhesség alatt csak akkor fontolható meg, ha a lehetséges előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat az anya és a magzat szempontjából.”

A Pfizer és Moderna oltóanyagok terhes nőknél való alkalmazását illetően egyébként 2021. februárjában indult nemzetközi klinikai vizsgálat. Időközben megjelent egy kisebb vizsgálat (131 nő bevonásával), ami arra mutat rá, hogy az anya terhesség alatt oltását követően a köldökzsinórban is kimutathatók a koronavírus elleni antitestek.A Sinopharm vakcina magyarországi alkalmazási előírásában (egyelőre) a következő áll:

„Nem ismert, hogy ez a vakcina terhes nőknél alkalmazva káros hatással lehet-e az embrióra vagy magzatra, illetve befolyásolhatja-e a termékenységet. Nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálati adatok a gyógyszer terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazásáról. Terhességben, szoptatás alatt nem alkalmazható!”

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Források:

(1) https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinopharm-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know

(2) www.ogyei.gov.hu; 2021. május 13.

(3) https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-pregnant-women-pfizer-trial/

(4) https://abcnews.go.com/Health/pfizer-moderna-safe-effective-pregnant-women-provide-antibodies/story?id=76675301

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához