Ezeket látta már?

Kiadták a figyelmeztetést: halálos húsevő baktérium terjed ezekben a vizekben

Vibrio vulnificus húsevő baktérium fertőzés

A baktérium a sós és félsós vizek környékében érzi jól magát, és a legtöbb megbetegedést a nyári hónapokban okozza.

Az északi féltekén élők, vagy oda utazók számára az idei rekordot döntõ nyár szomorú végkimenetellel járhat. A hőhullámok miatt felmelegedő parti vizek ugyanis kedveznek egy bizonyos kórokozónak, a Vibrio vulnificusnak, avagy a húsevő baktérium elszaporodásának.

A Egyesült Államok több részén egyre nagyobb esetszámban fordultak elő olyan megbetegedések, amelyért ez a baktérium tehető felelőssé. A Vibrio-baktériumok emberi megbetegedések széles skáláját képesek okozni, például a kolerát is. Jellemzően rosszul megfőzött, nyers kagylók elfogyasztásával jutnak az ember szervezetébe, és okoztak eddig legtöbbször enyhe, magától elmúló tüneteket.

Vízben úszkálva is megfertőződhet

A Vibrio vulnificus azonban nem az ételek útján fertőz, hanem a vízben, sebeken, nyílt sérüléseken át jut be az emberi szervezetbe, és okoz súlyossá, akár életveszélyessé is váló fertőzéseket.

A sebfertőzések a tapasztalatok szerint gyorsan rosszabbodnak, és életveszélyes állapotot nekrotizáló fasciitist okozhatnak, amelyet néha „húsevő” betegségnek is neveznek (a becenév helytelen elnevezés, mivel a hús a seb körül elpusztul, de szó szerint véve nem falják fel a baktériumok).

1-2 nap alatt végzetes lehet a fertőzés

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) most arra figyelmezteti az orvosokat és a lakosságot, hogy figyeljenek a „húsevő” vízben terjedő baktériumok által okozott életveszélyes fertőzésekre.

A Gizmodo beszámolója szerint évente 150-200 Vibrio vulnificus-esetet jeleznek a CDC felé. A fertőzés ötből egy ember számára végzetessé vált, akár a megbetegedés után 1-2 nappal.

A CDC arra figyelmezteti az orvosokat, hogy készüljenek fel az ilyen megbetegedésekre – a legyengült immunrendszerű, valamint magasabb kockázati csoportba tartozó embereket pedig nagyobb óvatosságra intik, valamint nyílt sebbel is kerülni kell a sós vizeket annak begyógyulásáig. Az emberektől pedig fokozott óvatossot kérnek:

Ha ezeket betartja, nagyobb biztonságban lehet

  • Kerülje a sós és sós víz használatát, ha nyílt seb vagy vágás van a testén. Ha a vízben vágja meg valami, vagy szerez kisebb-nagyobb sérülést, azonnal hagyja el a vizet, menjen ki a partra.
  • Ha nyílt sebei és vágásai sós vízzel, brakkvízzel vagy nyers vagy rosszul főzött tenger gyümölcseivel érintkezhetnek, fedje le a sérülését teljesen vízálló kötéssel.
  • A nyílt sebeket és vágásokat alaposan mossa le szappannal és tiszta, folyó vízzel.
  • Főzze meg alaposan a nyers osztrigát és más kagylókat fogyasztás előtt.
  • A nyers kagyló tisztítása után mindig mosson kezet szappannal és vízzel .
  • A sebfertőzés megelőzése érdekében azonnal forduljon orvoshoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tigrisszúnyogcsípés esetén ilyen tünetekre legyünk figyelmesek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tigrisszúnyog

Forrás: CDC