Ezeket látta már?

Vírusellenes szerek - és a rezisztencia

Rezisztenssé válnak az influenzatörzsek! Kanadai és amerikai tudósok két típusú vírusellenes gyógyszerrel szembeni ellenállást vizsgálták és kiderült, hogy egyre inkább rezisztensek az influenzavírusok.

A Journal of Infectious Diseases december 7-i online számában megjelent vizsgálat 28, 2008 és 2010 között izolált szezonális H1N1-törzsre terjedt ki, melyek öt országból származnak. Egyes törzsek rezisztensnek bizonyultak mind az M2-gátlókkal (amantadin és rimantadin), valamint a neuraminidáz-gátlókkal (oseltamivir és zanamivir) szemben is.

Vírusellenes szerek - és a rezisztencia

A kutatók megállapították, hogy mutációk, vagy más vírussal való kombináció következtében többszörös rezisztencia alakulhat ki a korábban egyszeres rezisztenciát mutató vírusokban. A kettős rezisztencia előfordulása a 2007 0,6 százalékról 2010 28 százalékra növekedett.

Dr. Larisa Gubareva (amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint ilyen módon a jövőben igen korlátozottá válik a ma használatos szerek hatásfoka, vagyis hamarosan új szereket kell fejleszteni, melyek újfajta stratégián alapulnak.

Forrás: Medipress