Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A fogínygyulladás főbb okai, tünetei és otthoni kezelése

A fogínygyulladás főbb okai, tünetei és otthoni kezelése

A fogínygyulladás (gingivitis) az ínybetegségek, vagyis parodontális betegségek igen gyakori, ugyanakkor enyhébb formája, mely irritált, kipirosodott, duzzadt ínyt eredményez a fogak tövében. A kevésbé súlyos vagy enyhe fogbetegség nem adhat kibúvót a kezelések alól, hiszen a halogatás akár parodontitishez, sőt súlyosabb esetben a fog elvesztéséhez is vezethet.

A fogínygyulladás legfőbb oka

A gingivitis leggyakoribb kiváltó oka a rossz szájhigiénia szokott lenni, mely esetben a napi legalább kétszeri fogmosásra nem fordítanak kellő figyelmet. A hanyag fogmosás eredményeként plakk, esetleg baktériumréteg képződik a fogakon.

A preventív szájhigiénés hozzáállás szerves részeként kezelendő az alapos fogmosás, a fogselyemhasználat, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések beiktatása egyaránt. Mindezek segítségével, nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a kellemetlen ínygyulladás beköszöntét életünkbe.

A gingivitis tünetei

Az egészséges íny: feszes, halvány rózsaszín. Amennyiben ettől eltérő színű, állapotú a fogínyünk, gyanakvásra adhat okot. A fogínygyulladás jelei és tünetei között szerepelnek a következők:

  • visszahúzódó íny
  • kellemetlen lehelet
  • fogmosás közben vérző íny
  • sötétvörös, lila színű íny
  • duzzadt íny.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleljük, érdemes időpontot egyeztetni a fogorvossal, hogy minél előbb vissza lehessen fordítani az ínygyulladás okozta fogkárosodást.

Abban az esetben, ha a lepedéket nem sikerül megfelelően eltávolítani a fogak tövéről, úgy a plakk az íny közelében sárgás színű fogkővé keményedhet, mely csupán fogorvos által eltávolítható. A fogínyvérzést az okozza, hogy a fogkő irritálja az ínyt, mindezzel gyulladást okozva a fogak tövében.

A fogínygyulladás megelőzése és otthoni kezelése

A legkézenfekvőbb, egyszersmind legegyszerűbb preventív módszer a megfelelő szájhigiéné. Mindez gyakoribb és hosszabb fogmosással, rendszeres fogselymezéssel, valamint egy antiszeptikus szájvízzel történő öblögetéssel társul.

Ha a korai szakaszban kezdjük meg a kezelést, akad néhány otthoni gyógymód a fogínygyulladás enyhítésére:

  • növeljük meg a fogmosások számát és időtartamát (lehetőleg elektromos, extra puha sörtéjű fogkefével és jó minőségű fogkrémmel)
  • érdemes kerülni a dohányzást és a cukorfogyasztást
  • a sós vizes öblögetés segít a gyulladt ínyek gyógyításában (nyugtatja az ínyt, enyhíti a fájdalmat, megszünteti a rossz leheletet)
  • a citromfűolajos (2-3 csepp vízben) szájöblögetés csökkenti a szájlepedéket, és gyulladáscsökkentő hatással bír. 
Forrás: fogorvos-valaszol.hu