Ezeket látta már?

Akár 6 kg is lehet ebből a speciális kristályból a szervezetében!

csontok, fogak, fogzománc, hidroxiapatit, fluorapatit, csontpótló

És jó is ha van! Mire jó, és mitől olyan különleges anyag a hidroxiapatit vagy a fluorapatit? Mutatjuk.

A hidroxiapatit a csontok és a fogak csodaszere?

A hidroxiapatit elsősorban fogkrémek összetevői között szerepel napjainkban, de a jövőben azt akár rutinszerűen használhatják az implantátumok bevonására vagy csontpótló anyagként. Mitől olyan különleges anyag a hidroxiapatit?

Mi az az apatit? Egy kis kémia

Az apatit döntően kalcium- és foszfátionokból álló vegyület, amely hidroxil- vagy fluor-összetevőket is tartalmaz, ennek megfelelően van szó hidroxiapatitról vagy fluorapatitról.

Egy átlagos emberi szervezet 5-6 kilogramm apatit kristályt tartalmaz. A csontokban, a fogakban (mind a dentinben, mind a fogzománcban) egyaránt megtalálható az apatit. Az apatit hozzájárul a csontok és fogak nagy keménységének, szilárdságának, szívósságának és kellő rugalmasságának a biztosításához.

A fogzománc több mint 90 %-ban apatitból épül fel, és döntően az apatitnak köszönhető az, hogy a fogzománc az emberi test legkeményebb szövete.

Miért jó, ha hidroxiapatit is van egy fogkrémben?

A hidroxiapatit nem csak a fogak sajátosan kemény struktúrájának a biztosításához szükséges, de a saverróziótól is védi a fogakat. Evést és ivást követően a szájüregben savak keletkeznek, amelyek képesek a fogfelszíneket megtámadni, „lemarni”. A sav okozta károsodások ún. demineralizációt idéznek elő, azaz a fog veszít az értékes építőköveiből. Ennek a kóros folyamatnak azonban gátat szabhat a hidroxiapatit. A hidroxiapatit ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a fogakba beépüljenek az értékes ásványi anyagok, vagyis „visszafelé irányba” vándoroljanak az ásványi anyagok, és megtörténjen a remineralizáció.

Egy kísérlet szerint a hidroxiapatit képes a fogakban kialakuló mikroszkopikus kis sérüléseket, törésvonalakat betömni, így megakadályozni azt, hogy ott baktériumok telepedjenek meg.

Érzékeny fogúak számára is ajánlhatók a hidroxiapatitos fogápoló termékek, hiszen azok egyfajta barriert, bevonatot képeznek a fogfelszínen, és megóvhatják azt a cukrok, savak, hő- vagy hidegbehatás okozta irritációtól.

Mivel természetes anyagról van szó, a hidroxiapatitos fogkrémet bátran használhatják gyermekek és kismamák is, hiszen egy az emberi szervezetben megtalálható, biokompatibilis, nem toxikus anyagról van szó.

Csontpótló anyag és implantátumok bevonószere lehet a hidroxiapatit

A hidroxiapatit – mint a csontok és fogok egyik fő komponense – a jövőben alkalmazást nyerhet csontpótló anyagként vagy titán-implantátumok bevonószereként alkalmazva is.

Ígéretes hazai kutatások is folynak a tojáshéjból kinyert hidroxiapatit felhasználásával kapcsolatosan. Ha a tervek valóra válnak, a jövőben 3D nyomtatással előállított hidroxiapatit-alapú csontpótlásra használható „csontdarabkák” készíthetők, és ezeket a sebész beültetheti az eltávolított csontrészek helyére.

A titán-implantátumok hidroxiapatittal való bevonása pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy az implantátumot ne idegen anyagként ismerje fel az emberi szervezet és a kilökődésének az esélye csökkenjen.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szervezete teljes egészsége múlhat azon, hogy, helyes-e a harapása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rossz fogak

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához