Ezeket látta már?

Évekkel korábban jelezheti a vérünk, hogy mikor fogunk meghalni?

vér, kutatás, halálozás, előrejelzés, biomarker

A kutatók szerint az eredmények hatalmas tudományos előrelépést jelentenek.

Egy kutatás 14 olyan molekulát fedezett fel a vérünkben, melyeket elemezve jó eséllyel előrejelezhető, hogy mekkora a halálozás esélye a vizsgálat elvégzése utáni 10 évben. A szakemberek szerint ez hatalmas tudományos előrelépés, és lehetőséget teremt az orvosoknak, hogy hatékonyabb, személyre szabott terápiás tervet állítsanak össze.

A vérben lévő biomarkerek hatékonyabbnak bizonyultak

Az orvosi döntéseknél, például amikor egy műtét lehetőségét mérlegelik, nagyon fontos azt felmérni, milyen állapotban van a beteg. A jelenleg is használt tényezők (például a vérnyomás, a koleszterinszint, a korábbi problémák, a véralvadási zavarok) azonban más jelenthetnek egy középkorú embernél, mint egy jóval idősebbnél. P. Eline Slagboom, a kutatás vezetője, csapatával olyan biomarkereket, molekulákat keresett a vérben, melyek pontosabban megmutathatják az idősebbek rizikóját a halálozásra. Összesen közel 44 000 európai felnőtt adatait gyűjtötték össze különböző biobankokból. Az alanyok 18 és 109 év közöttiek voltak, a kutatás ideje alatt 5500-an hunytak el.

A kutatók először megkeresték azokat a biomarkereket, melyeket összefüggésbe lehet hozni a halálozással, majd azt vizsgálták, mennyire vannak ezek jelen a különböző életkorú emberek vérében. Összesen 14 ilyen jelzőt találtak, melyeket elemezve hatékonyabban képesek voltak megjósolni az 5-10 éven belüli halálozás kockázatát, mint a hagyományos rizikófaktorokkal. Ráadásul ez az életkortól függetlenül működött.

Elég egyetlen vérminta

„Egészen elképesztő, hogy egyetlen vérmintából ilyen pontosan be lehet határolni, ki van a legnagyobb veszélyben a következő 5-10 évben” - mondta Joris Deelen, a kutatás másik vezetője.

A szakemberek a jövőben arra koncentrálnak, hogy a vérvételek során kapott eredményeiket a gyógyításban és a betegségek, valamint a halálozás rizikójának csökkentésében könnyedén fel lehessen használni.

„Arra is kíváncsiak vagyunk, változtatnak-e ezeken az adatokon, a biomarkerek értékein az új gyógyszerek” - mondta Slagboom, majd folytatta: És persze azt is érdekes lesz vizsgálni, hatékonyabbá válnak-e az életmód megváltoztatását célzó javaslatok, ha az orvosok jobban érzékelik, hogy az idősebb betegeik mekkora veszélyben vannak.

A kutatás eredményeiről a Nature nevű szakmai lapban számoltak be.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a szívelégtelenség korai jelei - a duzzadt boka az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához