Ezeket látta már?

Fogínygyulladás-kezeléssel - a merevedési zavar ellen is?

2012.12.06. Módosítva: 2015.11.04.

A fogínyük gyulladásával kezelt férfiak merevedési problémái is javultak a terápia hatására - állapították meg egy török tanulmányban.

Az Inonu Egyetem kutatói a Journal of Clinical Periodontology című szakfolyóiratban számolnak be eredményeikről.

Fogínygyulladás-kezeléssel - a merevedési zavar ellen is?

"Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a merevedési zavarok súlyossága és a fogágybetegségek közti potenciális kapcsolatot elemzi" - írják a szerzők tanulmányukban.

A vizsgálatba 120 pácienst vontak be, akik közepes vagy súlyos merevedési zavarról számoltak be, egyúttal krónikus fogínygyulladásuk is volt. A résztvevők egyik fele kapott kezelést fogínybetegségére, míg a másik fele nem. Három hónap elteltével ellenőrizték a résztvevők egészségi állapotát, és úgy találták, hogy azoknál, akik fogínybetegségét kezelték, csökkent a merevedési zavarok súlyossága.

A török kutatók arra nem adtak magyarázatot, hogy milyen összefüggés állhat fenn az ínybetegségek és a merevedési zavar között.

"A (kapcsolatot magyarázó) oki tényező lehet érbetegség, rossz általános egészségi állapot, az egészségügyi odafigyelés hiánya, háttérben meglévő diabétesz vagy magas vérnyomás, vagy éppen valamennyi ezek közül" - idézte Andrew Kramert, a Marylandi Egyetem orvosi karának urológus professzorát szakértőként a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

(http://news.yahoo.com/treating-gum-disease-may-treat-erectile-dysfunction-231051527.html)

Forrás: MTI