Ezeket látta már?

Mit ehetek foghúzás után?

mit ehetek foghúzás után

Milyen étkezési tanácsokat érdemes követni a foghúzás utáni napokban, és mely ételek ajánlottak vagy éppen kerülendők ebben az időszakban?

Az biztos, hogy a foghúzás napján fontos bőségesen étkezni még a kezelés előtt, hogy ne érkezzünk éhgyomorra a fogorvosi beavatkozásra. Sőt, még egy fogtömés előtt is ajánlott enni, hiszen előfordulhat, hogy a tervezett tömés helyett végül foghúzásra kerül majd sor.

Több okból is érdemes jóllakottan érkezni a fogorvoshoz

 • Mivel foghúzás után pár óráig nem tanécsos étkezni, a stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetet, s ha leesik vagy ingadozik a vércukorszintünk, az akár ájuláshoz is vezethet.
 • Alacsony vércukorszintnél jobban izgulunk.
 • Ha éhesek vagyunk, fokozódik a nyálelválasztás is, ami pedig fokozhatja a beavatkozások során a kellemetlenségeket: többször, vagy hosszabb ideig lehet szükség a nyálszívóra, ami sokaknál kellemetlen érzést, garatreflexet (öklendezés) válthat ki.

Mit ehetek foghúzás, szájsebészeti műtét után?

Közvetlenül a foghúzás után - az első percekben és órákban - fontos, hogy olyan körülményeket teremtsünk a szájüregben, amelyek támogatják a sebgyógyulást, a fogeltávolítás nem sebészi úton történt, tehát nem varrják be a fogínyt. Ilyenkor a seb nagyobb veszélynek van kitéve a fertőzésre, ezért bizonyos ételeket el kell kerülni az étrendből a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Az érzéstelenítő hatása miatt nem tanácsos azonnal ételt fogyasztani, mert a zsibbadás megnehezítheti az érzékelést, ami balesetveszélyt jelenthet az evés során. Inni csak akkor ajánlott, ha a nyelés már biztonságosan érzékelhető.

Ha a foghúzás után ránk tör a farkaséhség de még érzéstelenített a száj, érdemes ideiglenesen ivással enyhíteni az éhséget, mivel az étkezés csak akkor javasolt, amikor a zsibbadás megszűnt. Amikor végre érezni lehet minden apró részletet a szájban, és elérkezik az étkezés ideje, fontos betartani, hogy milyen ételeket szabad és érdemes fogyasztani, és melyeket nem ajánlott.

A foghúzás napján a javasolt gyógyszereket be kell venni, és ezekre általában nem vonatkoznak étkezési korlátozások, hacsak az fogorvos másképp nem rendeli.

Milyen ételeket érdemes kerülni és melyeket ajánlott fogyasztani foghúzás után?

A foghúzás utáni étrend fontos szerepet játszik a gyógyulásban és a sebgyógyulás elősegítésében. A tiltólistán olyan ételek szerepelnek, mint az állati eredetű tej és tejtermékek, például

 • sajtok,
 • tejföl,
 • vaj,
 • valamint a carbonara spagetti, cézár- és ezersziget öntetes saláták,
 • illetve tojásos ételek.
 • Fontos kerülni az alkoholtartalmú italokat, a kávét, a nyers húst, a szénsavas italokat, valamint az apró magvas ételeket és pépesített ételeket.

Foghúzás utánra a normál konzisztenciájú, azaz rágást igénylő ételekre van szükség, és nem a különböző turmixolt és pépesített ételekre, divatos divatos smoothie-kra. Mindemellett a szénsavas italokat, és a csípős, fűszeres ételeket is kerüljük, hisz ezek is irritálják a friss sebet.

Az ajánlott ételek közé tartoznak foghúzás után a

 • növényi tejalternatívák és sajtok,
 • péksütemények,
 • párolt és sült zöldségek,
 • gyümölcsök,
 • tésztalevesek, levesek (tej és tejszín nélkül)
 • valamint a párolt és sült húsok.

A főtt ételek esetén arra figyeljünk, hogy ne legyenek túl forróak, mert ez is kellemetlenségeket okozhat. A gyógyulás teljes ideje alatt kiemelt fontosságú a tiltólistán szereplő ételek kerülése és az ajánlott ételek fogyasztása, ami jellemzően 2-3 hétig tart.

Az étkezésen túl fontos a megfelelő folyadékbevitel és a pihenés is. A gyógyulás támogatása érdekében kerüljük a túlzott fizikai megterhelést, és igyekezzünk pihenni. Emellett fontos a fogorvos által előírt fájdalomcsillapítók szedése az utasításoknak megfelelően. A megfelelő étrend és pihenés segít a gyorsabb és zavartalanabb gyógyulásban.

Összegezve a legfontosabbakat: A seb gyógyulásnak első szakaszában (kb. 4-5 nap) tejtermékek (joghurt, kefir, stb.), apró magvas, morzsálódó ételek (eper, szeder, szezámmagos zsemle, mogyoró, chips, ropi, kétszersült, bármi, ami apró darabokra tud törni és bekerülhet a sebbe vagy a varratok közé), illetve alkohol- és dohány fogyasztása szigorúan ellenjavallt, mert hátráltatja a gyógyulást és gyulladást okozhat. Emellett egy hétig érdemes kerülni a forró, fűszeres ételeket, illetve azokat, melyektől sok lepedék képződik (pl. banán).

Fogeltávolítás utáni egyéb teendők, tudnivalók

A sebet kímélni kell. A szívogatás, köpködés, öblögetés hátráltatja a gyógyulást. A sebszélek és a varratok alapos, de kíméletes tisztítása segíthet elkerülni az esetleges fertőzéseket. Műtét után az arcduzzanat gyakori mellékhatás, mely esetén az arcra vékony ruhába csavart jégzselét érdemes helyezni – ez a módszer a duzzanat megelőzésére is kiváló.

Amennyire lehet, el kell kerülni a műtött oldalon való alvást. Enyhe vérszivárgás a foghúzást követő pár napban még előfordulhat, azonban komolyabb vérzés esetén mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost a további teendők érdekében.

Amennyiben foghúzást követően szokatlan rendellenesség tapasztalható, haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost.

Tünetek, amelyekre a seb gyógyulása alatt különösen érdemes figyelni:

 • nyelési vagy légzési nehézség,
 • túlzott vérzés vagy gennyszivárgás a sebből,
 • lázas állapot,
 • fájdalomcsillapítóval sem enyhíthető fájdalom,
 • duzzanat, amely 2-3 nap után súlyosbodik,
 • a szájban lévő rossz íz, melyet nem szüntet meg a sós vizes öblítés,
 • tartós zsibbadás vagy érzésvesztés,
 • vér vagy genny az orrváladékban.

A nehéz fizikai munka, szolárium, szauna szintén kerülendő – főleg felső fogak eltávolítása után.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Otthoni módszerek fogfájás ellen: ezek a fogorvos legjobb tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához