Ezeket látta már?

Rossz lehelet: ez lehet az oka annak, ha nem múlik el

rossz, lehelet, ok, nem múlik, betegség

A rossz lehelet mögött betegségek is állhatnak, elmondjuk, melyek ezek!

Mindenkivel előfordul, hogy olykor rosszabb a lehelete: ilyenkor jól jöhet a szájvíz és egy frissítő mentolos rágó. Leggyakrabban az étkezésünk, a szájban és a fogak közt lévő ételmaradék, a nyelven felgyülemlett lepedék, baktériumok, a fogkő, illetve dohányzás okozza.

Általában a probléma átmeneti és könnyen kezelhető, ám ha tartóssá válik, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza, hiszen a száj nem csak azt tükrözi, ami konkrétan ott történik, hanem azt is, hogy mi megy végbe a test többi részében is.

Mi okoz általában rossz leheletet?

A szájban rengeteg jó és rossz baktérium található - ezek alkotják a száj mikrobiómát. Egészséges esetben megvan ennek az egyensúlya. Megfelelő szájhigiéniával csökkenteni lehet rossz baktériumok mennyiségét, miközben sokat tehetünk a jó baktériumok szintjének növekedéséért.

Amennyiben nem megfelelően tisztítja a fogait és a nyelvét, úgy baktériumok gyorsan elszaporodnak. Amikor ezek lebontják a szájban maradt ételt, kellemetlen szagú gázok szabadulnak fel - ez okozza a rossz leheletet.

Így állapíthatja meg, hogy milyen a lehelete

Sajnos nem egyszerű eldönteni, hogy milyen is a leheletünk, ám van rá egy jó praktika. Érdemes tudni, hogy a klasszikus trükk – tenyérbe lehelni és azt megszagolni – nem olyan hatékony. A legjobb módja annak, hogy eldöntse a kérdést az az, ha megnyalja a kézfejét, majd vár néhány másodpercet, amíg a nyál megszárad. Utána szagolja meg!

Hogyan kezelheti otthon a rossz leheletet

Az első és legfontosabb a megfelelő szájhigiénia. Ez azt jelenti, hogy minden reggel és este mosson fogat, használjon fogselymet, tisztítsa meg nyelvét és használjon szájvizet.

Az alkohol alapú vagy antimikrobiális szájvizeket kerülni kell, mert kiszáríthatják a szájat és elpusztíthatják a jó baktériumokat – mondta Dr. Kami Hoss, a fogorvos a TODAY-nek.

Jó szolgálatot tehet még különböző fűszerek fogyasztása (menta, petrezselyem), nyers zöldségek rágcsálása és a megfelelő hidratálás.

Honnan tudhatja, hogy komolyabb állapotot, betegséget jelez a panasz?

Ha nem oldódik meg a probléma, akkor mélyebbre kell ásni, hogy nincs-e valamilyen betegség a háttérben. Ilyenkor a szájhigiénia önmagában nem csökkenti a rossz szagokat, mert nem kezeli az alap, kiváltó okot. Emellett érdemes még egyéb tünetek után is kutakodnia, hogy kiderüljön, mi is okozza a panaszt.

Milyen betegségek okoznak rossz leheletet?

Cukorbetegség

Cukorbetegség esetén az acetonos lehelet a jellemző (főleg 1-es típus során).

Normál esetben a vérben lévő cukor a sejtekbe kerülve energiával látja el a testet. Amennyiben ez nem következik be (az inzulin hiánya miatt) a szervezet kompenzálásként a test zsírraktárait kezdi lebontani, hogy energiához jusson. Ennek során ketonok keletkeznek - ilyen anyag az aceton is, ami a leheleten is érződik.

A cukorbetegség esetén meg kell említeni azt is, hogy az állapot megnöveli a fogágybetegségek, ínygyulladások esélyét, melyek gyakran kellemetlen szájszagban nyilvánulnak meg.

A gyümölcsszagú, acetonos lehelet a diabéteszes ketoacidózis jele is lehet, ami a cukorbetegség egy életveszélyes szövődménye. Akkor lép fel, amikor a keton szintje olyan magas, hogy a vér pH-ja savassá válik.

Reflux

Savas refluxról akkor beszélünk, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Nem csoda, hogy ilyenkor a lehelet savanyúvá, szúrós szagúvá válik. Ilyenkor egyéb panaszok is felléphetnek: pl. gyomorégés, mellkasi fájdalom és különböző fogászati problémák. Ez utóbbi csak fokozza a szájszagot, hiszen a sérült fogzománc és az elszaporodott baktériumok miatt fogszuvasodás léphet fel, amely tovább fokozhatja a rossz leheletet.

Vesebetegség

Ha valakinek vesebetegsége van, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetében. A vér urea (fehérje lebomlási terméke) szintje így megnő, ami ammóniává bomlik le - ez okozza az ammónia szagú leheletet. Ugyanígy a májbetegségek is hasonló panasszal járhatnak.

További okok a rossz lehelet hátterében

  • fertőzések
  • dehidratáció
  • szájszárazság
  • alacsony szénhidráttartalmú diéta

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz lehelet, izomgörcs, koncentrációzavar: ezek a vesebetegség tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rossz lehelet

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához