Ezeket látta már?

Gyakran zsibbad a nyelve? Erre a komoly betegségre utal

szájrák, daganat, fogászat, gyógyulás, szűrés

A rendszeres fogászati ​​ellenőrzések és szájhigiénés látogatások fontosak a szájrák korai stádiumának azonosításához.

Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 9000 embernél diagnosztizálnak szájrákot, és valamivel több mint 3000 életet veszít a betegség.

Ha azonban korán észlelik, a szájrák kiváló gyógyulási rátával rendelkezik: viszonylag egyszerű kezeléssel több mint 90% a túlélési arány.

Mire kell figyelni?

A szájrák fő tünetei a következők:

  • három héten belül nem gyógyuló fekélyek a szájban
  • csomó vagy duzzanat a szájban, az állkapocsban vagy a nyakban, amely több mint három hétig fennáll
  • új vörös vagy fehér foltok a szájban
  • a nyelv vagy a száj egyéb területének zsibbadása
  • megmagyarázhatatlan meglazult fogak
  • krónikus torokfájás vagy rekedtség, amely hat hétnél tovább tart.

Ha a fentiek bármelyikét észleli, fontos, hogy mielőbb keresse fel háziorvosát vagy fogorvosát!

Kiváló gyógyulási arány

Az elmúlt években a szájrákos kezelések köre bővült és javult, beleértve az új technikákat, például a robotsebészetet és az immunterápiát. A betegség jobb megértése pedig segített az orvosoknak személyre szabni a kezelési módszereket, és javítani a páciens élményét.

A betegek klinikai vizsgálatokban való részvétele tovább bővítette tudásunkat, és magas színvonalú bizonyítékokkal szolgált a kezelés kiválasztásának támogatására. A betegek jelentős része sikeresen befejezi a kezelést és jól gyógyul.

Egyes betegeknél azonban a rák előrehaladott stádiuma és a komplex kezelés befolyásolhatja az arc megjelenését, a beszédet, a nyelést és a váll mozgását . Ezek befolyásolhatják a beteg szocializációs képességét, mivel a kezelés károsítja beszédét és evési vagy ivási képességét.

Egyes betegeknél, akiknek munkája vagy szabadidős érdekei a váll vagy kar jó mozgásán alapulnak, a kezelés után a foglalkoztatás és az életmód módosítására lehet szükség.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás

Néhány életmódbeli tényező összefüggésben áll a szájrák fokozott kockázatával. Ide tartozik a dohányzás és a dohányzás egyéb formái, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás.

Egyes betegeknél a szájrák az orális szex során elkapott humán papillomavírussal (HPV) hozható összefüggésbe . Azoknál az embereknél, akik immunrendszerük elnyomására gyógyszert szednek, például a szervátültetett betegeknél, nagyobb a kockázata a szájrák kialakulásának. De nem szabad elfelejteni, hogy a szájrák majdnem fele megelőzhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

4 tünet, ami rosszindulatú szájüregi tumorra utalhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szájrák

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához