Ezeket látta már?

Fáj a füle? Izületi gyulladás is okozhatja

középfül-gyulladás, fülfájás, fülgyulladás, láz, fertőzés, fülkürthurut, nátha

A fülfájás, fülgyulladás gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. Mutatjuk, mitől gyulladhat be a fül.

Kisgyerekektől gyakran hallhatják a szülők, nagyszülők: „fáj a fülem!”. A kellemetlen panaszokat, álmatlan éjszakákat sokszor középfülgyulladás okozza. A kicsik anatómiai jellegzetességeik miatt hajlamosabbak erre a betegségre, mely sokszor a felső légúti panaszok szövődményeként alakul ki. A felnőttek esetében jóval ritkább a középfülgyulladás kialakulásának a rizikója, náluk általában más okok miatt fájhat a fül. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

A fülzsírtól is fájhat a fül

Okozhat például fájdalmakat a fülben felgyülemlő fülzsír. A fülzsír (cerumen) folyamatosan termelődő, viaszos váladék, mely óvja a fül belső részének érzékeny bőrét, hozzájárul annak tisztán tartásához, és védelmet nyújt a kórokozók, a fülbe bekerülő apró rovarok, sőt még a víz ellen is. A fülünk alapvetően öntisztuló, vagyis a fülzsírt nem kell külön „kiszedni”, kipiszkálni.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy túlságosan sok fülzsír termelődik, esetleg nem kerül ki a fülből, hanem felgyülemlik, megkeményedik, és teljesen el is zárhatja a hallójáratot. Ez részben hallásvesztést, részben pedig fájdalmas, feszítő érzést, viszketést is okozhat. A felgyülemlő fülzsír megnöveli a fertőzések kialakulásának esélyét is. Nagyon fontos, hogy a fülzsírt ne próbáljuk meg otthon eltávolítani, főleg ne dugjunk pálcikát, tűt, fogpiszkálót vagy egyéb eszközt a fülünkbe! A fül kitisztítását bízzuk szakemberre!

Fertőző betegségek is okozhatják

Fertőző betegségek egyaránt megtámadhatják a fül külső, középső és legbelső részét is. A külsőfülgyulladás (úszófül) oka, hogy a fül érzékeny bőre megsérül – például felázik a vízben –, elfertőződik. Az úszófül jellegzetes tünetei közé tartozik, a fülfájáson kívül a fül kipirosodása, megduzzadása, viszketése, váladékozása.

A külsőfülgyulladás nem fertőző, általában antibiotikumos fülcseppel jól kezelhető. A középfülgyulladás, akárcsak a gyerekek esetében, a felnőtteknél is sokszor valamilyen felső légúti fertőzés, megfázás, arcüreg-gyulladás szövődményeként alakul ki.

A dobhártya mögött felgyülemlő folyadékban, váladékban elszaporodhatnak a kórokozók, fájdalmat, hallászavarokat, egyensúlyzavarokat okozva. A középfülgyulladás gyakran néhány napon belül magától is elmúlik, de ha nagy fájdalommal, lázzal jár együtt, esetleg napok alatt sem javul, akkor antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A belső fül gyulladása (labyrinthitis) oka lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés, de autoimmun betegség is. A fül fájdalmán kívül a tünetei lehetnek az állandó szédülés, az egyensúly zavarai, a hányinger és a hányás, valamint a hallásvesztés is. A belsőfülgyulladás jóval ritkább, mint a külső- illetve középfülgyulladás.

Külső hatások miatt is fájhat a fülünk

Könnyen előfordulhat, hogy a fülfájás oka nem is a fülben keresendő, hanem más területről sugárzik át a fájdalom. Például torok- vagy mandulagyulladás, esetleg fogfájás is okozhat fülfájást. Esetenként az állkapcsot és a koponyát összekötő ízület (temporomandibuláris ízület) betegsége, gyulladása vagy akár ficama is okozhat fülfájást. Gyakori lehet az ízületből a fül irányába sugárzó fájdalom azoknál, akik csikorgatják a fogukat.

De a fülbe kerülő idegen test, sérülés vagy baleset (és az emiatt bekövetkező dobhártya-sérülés), esetleg a nyomáskülönbség is okozhat fájdalmakat.

A fülfájással szinte minden esetben javasolt orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a fájdalom nagyon erős, ha magas lázunk van, ha a fájdalom mellett szédülést, váladékozást, vérzést vagy a fül körüli terület duzzanatát tapasztaljuk. Haladéktalanul menjünk orvoshoz, ha a hirtelen, erős fájdalom egyik pillanatról a másikra elmúlik, vagy ha a fájdalmak a fejet érő ütés, baleset, sérülés után jelentkeznek!

Forrás: egeszsegkalauz.hu