Ezeket látta már?

Émelygés, hányinger az autóban vagy a repülőn? Ezt próbálja ki utazási betegségekre

Hányinger, émelygés utazás alatt

A felhőtlen nyaralást beárnyékolhatja az utazási betegség, a vele járó émelygés, hányás, valamint a fel- és leszálláskor jelentkező fülfájdalom, pattogó hang. Mit lehet tenni ellenük?

Az utazási betegségekhez - az említetteken kívül hozzátartoznak még a repüléssel összefüggő vénás panaszok is, azonban megfelelő gyógymódokkal megelőzhetjük, orvosolhatjuk őket.

Émelygés és hányás utazás közben

Többen gyermekkoruktól kezdve küzdenek a légi, vízi vagy szárazföldi utazás jelentette kellemetlenséggel, az utazási betegségnek (kinetózis) nevezett rossz közérzettel, émelygéssel és hányással. A 8-10 év körüli gyermekek viselik a legnehezebben az utazásokat; azt követően az évek múlásával enyhülhetnek, ritkulhatnak az utazással járó efféle kellemetlenségek.

Az utazási betegséggel járó hányinger és hányás megelőzésére hazánkban dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek (tabletta vagy végbélkúp) javasolhatók. Az első gyógyszeradagot, már az utazás megkezdése előtt körülbelül fél órával be kell venni, vagy a végbélbe kell helyezni. Ezt követően, az utazás alatt, szükség esetén újabb adag alkalmazható. nem árt tudni, hogy a dimenhidrinátos gyógyszerek mellékhatásaként álmosság, bágyadtság jelentkezésére lehet számítani.

Külföldön szkopolaminos gyógyszerek is forgalomban vannak ilyen esetekre (Magyarországon nem), ami szintén hatásosan kivédheti a repülőutak jelentette émelygéses kínokat.

A gyógynövények közül a gyömbér alkalmazása vezethet eredményre, noha ennek a hatásossága klinikailag még nem teljes mértékben bizonyított. Javasolt továbbá a repülőgépen a géptörzs területén ülni, mert ott érezhető legkevésbé a mozgás. Az utazás megkezdése előtt elfogyasztott kis mennyiségű étel is segíthet elkerülni az émelygést.

Vénás keringés panaszok és trombózisveszély

A visszeres, vénás panaszokat és az életveszélyes trombózisveszélyt tekintve a legfőbb ellenségnek a hosszú ideig tartó egy helyben ülés számít.

A mélyvénás trombózis kialakulásának a kockázata a rövidebb, 1-2 órás légi utazásoknál minimális, de a kontinenseket átívelő repülőutak esetében már rizikó-növekedéssel kell számolni. Hosszabb utazás előtt érdemes a trombózisra vonatkozó genetikai hajlamot kivizsgáltatni, főleg akkor, ha a családban fordult már elő trombózis vagy embólia. Igazolt genetikai hajlam esetén az orvos megelőzési céllal javasolhat heparinos injekciót, amit röviddel az utazás megkezdése előtt kell beadni.

Az utazások során sokan kis dózisú acetilszalicilsavval próbálkoznak trombózis-megelőzési céllal, hiába. Tudni kell, hogy a kis dózisú acetilszalicilsav a hosszabb utazásokkor fellépő mélyvénás trombózis megelőzésére nem alkalmas.

Természetes gyógymódok hányinger ellen - Kattintson, és tudja meg, mi segíthet elmulasztani az émelygést!

Mit tehet a vénás problémák megelőzéséért?

- Utazás során igyon sok vizet!

- Legalább óránként álljon fel, mozgassa, tornáztassa a lábait, sétáljon!

- A hosszú repülőutakon javasoltak – az ülő pozícióban is elvégezhető - a cipőt levéve a lábujjak és a sarok mozgatásával végzett tornagyakorlatok.

- Célszerű indulás előtt - a még nem ödémás lábra - kompressziós harisnyát húzni; orvosi ajánlás híján II. kompressziós erősséggel.

Duguló, pattogó fülek

Túlzott aggodalomra nincs ok, ha a repülőgép fel- vagy leszállásakor a légnyomás csökkenése vagy emelkedése vált ki füldugulásos, pattogásos panaszokat. Ezek a problémák az esetek nagy részében maguktól megszűnnek. Ha azonban náthás vagy szénanáthás valaki, az ronthat a fülben jelentkező panaszon.

Hogyan előzhetők meg/kezelhetők a kellemetlenségek?

Fel- és leszállásnál érdemes rágógumizni és a szokásosnál gyakrabban nyelni. Kipróbálható az ún. „Valsalva-manőver” is, ami során befogott orrnyílások és csukott száj mellett kell megpróbálni levegőt kifújni. Ha gyakran visszatérő probléma a repülőn a füldugulás, érdemes repülés előtt ér-összehúzó hatású orrspray-t fújni az orrba - ezek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás, rossz étvágy és szédülés : daganat korai tünetei is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hányinger

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához