Hogyan jelzi a nyelvünk a betegségeinket?

#nyelv betegsége #égő nyelv #szájpenész #szájszag
2020.11.04.

A nyelvünk jóval több, mint egyszerű izomköteg: segít az ízérzékelésben, az emésztésben, a beszédben, emellett pedig nagyon sokat elárulhat az általános egészségi állapotunkról is.

Érdemes éppen ezért időről időre megvizsgálni a tükörben a nyelvünket, mert a színe, illetve a felülete jól jelezheti, hogy valami nincs rendben – gyakran egy kicsit még előbb, mint ahogy más tüneteket észlelnénk magunkon.

Nyelv és az egészség

Az egészséges nyelv rózsaszín, a felülete pedig apró dudorokkal teli. Megváltozhat a nyelv színe például vérszegény állapotokban, de az élénk eperpiros nyelv a skarlátnak is egyik tünete. Szintén pirosas árnyalatot vesz fel a nyelv, ha a szervezetünkben nincs elegendő B12-vitamin, és Kawasaki-betegségnek nevezett, az erek gyulladásával együtt járó tünetegyüttes is gyakran okoz piros nyelvet.

A túrószerű lepedék a nyelven gombás fertőzésre utal

Ha a nyelvünkön vastag, fehér, krémsajt- vagy túrószerű lepedéket veszünk észre, az a legtöbbször gombás fertőzésre utal. A szájban, akárcsak a testünkön másutt, számtalan mikroba található meg, ezek egy része teljesen ártalmatlan, mások viszont betegségeket is okozhatnak (és többek között ezek, pontosabban a baktériumok melléktermékei felelősek a kellemetlen szájszagért).

A Candida gomba elszaporodása gyakori a kisbabáknál, az idősebbeknél, a legyengült immunrendszerű embereknél, de előfordulhat gyógyszerek mellékhatásaként is. A cukorbetegek és a pszoriázisban szenvedők is hajlamosabbak a nyelv gombásodására. Az orális candidiázis viszonylag könnyen kezelhető, és általában rövid időn belül meg is gyógyítható, ha azonban hosszabb ideig, akár évekig fennáll, az súlyosabb betegségekre, például leukémiára vagy HIV-fertőzésre is utalhat.

Nyelv: bakteriális fertőzést jelez a sárgás, ragacsos lepedék

A vastag, sárgás, ragacsos bevonat a nyelven a leggyakrabban a szervezetet támadó bakteriális fertőzésre utal, illetve lázas állapotok, a nem megfelelő szájhigiénia is kiválthatja ennek megjelenését. Abban az esetben is elszaporodhatnak a baktériumok a szájban, ha főként a szájon keresztül veszünk levegőt, például azért, mert eldugult az orrunk. Éppen ezért a vastag, sárgás lepedék gyakori kísérője lehet a felsőlégúti fertőző betegségeknek. Szerencsére, a sárga lepedék általában néhány napon belül (természetesen megfelelő szájápolás mellett) saját magától is elmúlik, és nem okoz súlyosabb problémákat.

A megfelelő szájhigiénához a nyelv megtisztítása is hozzátartozik egy erre kialakított eszközzel. Forrás: EgészségKalauz

Az egészséges nyelv rózsaszín, a felülete pedig apró dudorokkal teli

A nyelv felületén apró dudorok, göböcskék, úgynevezett papillák találhatóak. Az abnormálisan sima felületű nyelv általában valamilyen tápanyaghiányra, például vas-, B12-vitamin- vagy folsavhiányra utal. Előfordulhat az is, hogy a nyelv felülete berepedezik. Ez a legtöbb esetben – bár ijesztően néz ki – nem jár együtt fájdalommal. Főként az idősebbeket érintheti, de a pszoriázisos betegek mintegy húsz százalékát is érintheti.

Dohányzik? Akár szőrös is lehet a nyelve!

Igen furcsa tünet lehet a fekete, szőrös nyelv, mely általában nem jár együtt fájdalommal, kellemetlenségekkel, de sokat elárul az egészségünkről. Ez a tünet a legtöbbször dohányosoknál, illetve a szájhigiéniát elhanyagolóknál jelentkezik: a nyelv felületén megtalálható papillákban olyan mikroorganizmusok is megtapadhatnak, melyek a dohányzás következtében elszíneződhetnek, és hosszú idő alatt akár teljesen sötétté változtathatják a nyelvet. Szintén a nyelv "szőrösödését" okozhatja, ha valaki túl sok puha, lágy ételt fogyaszt, ezek ugyanis nem "dörzsölik" le a nyelv felületét (ez egy teljesen természetes folyamat, mely szükséges a száj egészségének fenntartásához), így azon felgyűlhet a keratinnak nevezett fehérje, mely a szőr- és hajnövekedésért is felelős.

Forrás: EgészségKalauz