Ezeket látta már?

Fülfertőzés, középfülgyulladás

A középfülgyulladás (orvosi kifejezéssel otitis media) leginkább gyermekeknél fordul elő, de felléphet bármilyen életkorban.

A fülfertőzés, középfülgyulladás tünetei

Erős fájdalom.Láz.Csengő hang érzékelése a fülben, bizonyos esetekben a hallás megszűnése.Sárgás, ragadós váladék, ami azt jelzi, hogy a dobhártya megrepedt a középfülben lévő genny nyomásának hatására.

A fülfertőzés, középfülgyulladás esetleges komplikációi

Maradandó halláskárosodás.Mastoiditis (a fül mögötti csont gyulladása).Meningitis (agyhártyagyulladás).

A fülfertőzés, középfülgyulladás kiváltó okai

A középfül baktérium- vagy vírusfertőzése. A középfülgyulladás gyakran valamely felső légzőszervi fertőzés szövődménye (a felső légutak elfertőződése, pl. nátha esetén), ahonnan a vírusok és a baktériumok az Eustach-kürtön keresztül (két kis járat, ami az orr hátsó részét és a garatot a középfüllel köti össze) átjutnak a középső fülbe.

Mit tehet Ön fülfertőzés, középfülgyulladás esetén

Forduljon azonnal orvoshoz, ha középfülgyulladásra gyanakszik!Ha a fül váladékot termel, hagyjuk, hogy az szabadon kifolyjon, csak töröljük le finoman egy fültisztító-pálcikával vagy egy gézlappal! (A genny akadálytalan kifolyása nagyon fontos a gyógyulás érdekében. A dobhártya magától meggyógyul, ha a fertőzés elmúlik.)

Mit tehet az orvos fülfertőzés, középfülgyulladás esetén

Megállapítja a diagnózist.Antibiotikumokkal kezeli a beteget.Ha szükséges, felszúrja a dobhártyát, hogy a genny kifolyhasson.

A fülfertőzés, középfülgyulladás megelőzése

Amikor influenzás vagy meg van fázva, tartsa nyitva száját orrfújás közben, hogy megakadályozza az orr, illetve a garatváladék Eustach-kürtön keresztül a középfülbe történő átjutását. Az is megfelelő, ha egyszerre csak az egyik orrlyukat fújja ki, majd a másikat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához