Ezeket látta már?

Fülzsír felpuhítása otthon: olcsó és természetes módszer is létezik rá

Olcsó, természetes módszer otthon felpuhít fülzsír eltávolítás

A fülzsírt nem kell mindig minden áron eltávolítani, esetenként azonban előfordulhat, hogy a fülzsír felgyülemlik.

A fülben termelődő fülzsír egyik fő funkciója ugyanis az, hogy folyamatosan tisztán tartsa a külső hallójáratot. Időnként azonban szükség lehet a túl sok vagy felgyűlt fülzsír eltávolítására is.

Az állandóan termelődő fülzsír egyrészt megakadályozza, hogy a hallójáratunk kiszáradjon, emellett a fülzsírnak köszönhetően a kórokozók, a por, az elhalt hámsejtek vagy egyéb anyagok nem jutnak be a fül belsőbb, érzékenyebb részébe. A fülzsír szinte automatikusan ürül a fülünkből, az állkapocs mozgásának köszönhetően.

Esetenként azonban előfordulhat, hogy a fülzsír felgyülemlik, és ennek kellemetlen következményei is lehetnek az esetleges esztétikai zavarokon kívül. A felgyűlt fülzsír a fül bedugulásának érzését okozhatja, csökkentheti a hallást, és jelentősen megnövelheti a fület érintő fertőzések rizikóját is.

Fültisztítás fültisztító nélkül

A legfontosabb szabály, hogy semmilyen idegen tárgyat ne dugjunk a fülünkbe (se tisztogatási, se más céllal)! A szakorvosok beszámolói szerint a fogpiszkálóktól a hajcsatokon keresztül a gemkapcsokig számtalan dologgal, még tűvel is próbálták már az emberek kitisztítani a fülüket, ez azonban rendkívül veszélyes lehet. Egyrészt a felsérthetjük vele a hallójárat belsejét, de akár a dobhártyát is, másrészt még mélyebbre "tolhatjuk" a fülzsírt.

A vattával borított végű fültisztító pálcikákat se tegyük a hallójáratba, azokat elsősorban a fülkagyló megtisztítására használjuk.

Szakszerű segítség a fültisztításhoz

A legbiztonságosabb módja a fül kitisztításának (ha már túlságosan felgyűlt benne a fülzsír), ha szakorvoshoz fordulunk, aki néhány perc alatt kitisztíthatja a fülünket. Az eljárás általában nem igényel semmilyen előkészületet, és általában nem is fájdalmas.

A gyógyszertárakban, drogériákban többféle fültisztító folyadék, csepp, spray kapható, amelyekkel könnyen, egyszerűen eltávolíthatjuk a felesleges fülzsírt. A fül külső részét egy nedves, puha törülközővel vagy törlőkendővel is megtisztíthatjuk.

Természetes módszer fülzsír felpuhítására

Olcsó, és egyszerű módszer, ha egy (gyógyszertárban olcsón beszerezhető) pipetta segítségével egy-két csepp babaolajat, kókusz- vagy olívaolajat, esetleg glicerint cseppentünk a fülünkbe. Ezek az anyagok segítenek felpuhítani a fülzsírt, így az könnyebben távozik a fülünkből. Cseppentés után 5-10 percig feküdjünk az oldalunkon, majd egy puha kendő vagy vattapamacs segítségével távolítsuk el a kicsorgó olajat és a felesleges fülzsírt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülzsír

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához