Ezeket látta már?

Nem múló rekedtség: ciszta, daganat és polip is okozhatja a tünetet

pajzsmirigy megnagyobbodás nehéz nyelés rekedtség tünet

Mi az oka annak, ha tartósan rekedtek vagyunk?

A rekedtségről elsőre sokaknak Janis Joplin, Joe Cocker vagy Charlie érdes, reszelős hangja jut eszébe, de a "hivatalos" meghatározás szerint minden olyan változás rekedtségnek (diszfóniának) számít, amelynek hatására megváltozik a hangunk: mélyebb vagy magasabb, esetleg halkabb vagy gyengébb lesz. A rekedtség mértéke is nagyon különböző lehet, előfordulhat, hogy csak alig érzékelhető (esetleg csak azok számára, akik közül állnak hozzánk), de az is, hogy teljesen elveszítjük a hangunkat.

A rekedtség háttérében számos probléma állhat, melyek mindegyike a hangképző szerveinket, elsősorban a hangszálakat érintheti. Életkortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet, de a tapasztalatok szerint gyakoribb a nőknél és az idősebb korosztálynál. Bizonyos csoportok (pl. a tanárok, énekesek, színészek) hajlamosabbak a rekedtségre, hiszen ők az átlagosnál jobban és többet használják a hangjukat, így nagyobb esélyük van arra, hogy megerőltessék a hangszálaikat.

Miért leszünk rekedtek?

A rekedtség oka kereshető a hangképző szervek fiziológiájának megváltozásában, a túlerőltetésben, de a hangunk pszichés okok miatt is megváltozhat. Érdemes megjegyezni, hogy a hangképzés, illetve a beszéd rendkívül összetett folyamat, melyben nemcsak a nyaki területen található szervek vehetnek részt, hanem az idegrendszer is; emellett pedig a különböző altípusok könnyen keveredhetnek, összemosódhatnak. A rekedtség a leggyakrabban a hangszálakat érintő probléma vagy betegség eredménye.

Mi okozhatja a rekedtséget?

A rekedtséget okozó betegség lehet akut és krónikus egyaránt. A legtöbb esetben a hangszálak heveny gyulladása miatt változik meg a hangunk, ez különböző felső légúti fertőzések gyakori kísérője (ezért találkozhatunk annyi rekedt emberrel az őszi, téli hónapokban). Túlerőltetés is okozhatja a gyulladást, akkor is berekedhetünk, ha sokat kiabálunk, éneklünk, pl. egy koncerten vagy sporteseményen.

Irritáció is okozhatja a rekedt hangot – többek között belélegzett káros anyagok –, így a hang megváltozása tünete lehet olyan krónikus betegségeknek, mint az allergia vagy a refluxbetegség (hiszen a torokba visszacsorgó gyomornedvek a hangszálakat is marhatják). A dohányosokra is jellemző, hogy idővel rekedtessé válik a hangjuk.

A rekedtség gyógyítására a gyógynövény teák hatásosak. Olvasson tovább!

A hangszálak működését befolyásolhatják az azokat érintő strukturális változások, ciszták, polipok is, de a hangszálakat körülvevő, azok környezetében lévő szövetek (pl. a pajzsmirigy) "zavarai" is. Természetesen a torok területét közvetlenül érő sérülések is rekedtséget okozhatnak. Nagyon ritkán, de a rekedtség oka a hangszálakon, illetve azok környezetében kialakuló jó- vagy rosszindulatú daganat is lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben a rekedtség néhány napon belül kezelés nélkül, magától is elmúlik (elég, ha pihentetjük a hangunkat vagy bevetünk néhány egyszerű házi módszert), legkésőbb akkor, ha a felső légúti fertőzésből meggyógyultunk. Bizonyos esetekben azonban a rekedtség súlyosabb problémák tünete is lehet, ezért érdemes szakorvoshoz fordulni akkor, ha a rekedtség legalább 3 hete tart, ha nehezen nyelünk vagy a nyelés, illetve a beszéd kifejezetten fájdalmas; ha köhögéskor véres köpetet ürítünk; ha kitapintható, érzékeny eltérést érzékelünk a torok területén, vagy ha a rekedtség olyan mértékű, hogy a hétköznapjainkat is befolyásolja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köhögés, torokfájás, fülgyulladás? Reflux is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rekedtség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához