Ezeket látta már?

Egy nemes ügy: újszülött-életmentés!

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány két évtizede szolgálja az újszülött, koraszülött mentést.

Tevékenységünk

Egy nemes ügy: újszülött-életmentés!

Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek és koraszülöttek mentése.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány két évtizede szolgálja az újszülött, koraszülött mentést.

Dél-Magyarország 4 megyéjéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része Mezőtúr kistérség – menti az életveszélyben lévő újszülötteket és szállítja a régió újszülötteket ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba.

A térképen zölddel jelzett terület az ellátási körzetünk...

A Szolgálat feladata, hogy a kis betegeket minél hamarabb az őket ellátó regionális központok intenzív osztályára szállítsa,ahol a különböző betegségek azonnali ellátásához szükséges feltételek biztosítottak (pl.: gyermeksebészet, újszülött szívsebészet, stb.), otthonszüléseknél az újszülött ellátása, intézetbe szállítása, valamint feladata az intézeten kívüli újszülött és csecsemő újraélesztés.

Egy nemes ügy: újszülött-életmentés!

A gyermekgyógyászatban ma az egész világon az egyik legfontosabb feladat az életveszélyben lévő betegek sürgősségi ellátásának biztosítása. Ezen belül kiemelt jelentőségű a születés után közvetlen életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése.

Az élet első perceiben, óráiban történt mentés elmaradása ezen gyermekek életkilátásait – életben marad vagy meghal – és a későbbi évek életminőségét – testileg és szellemileg ép lesz vagy károsodott – döntően meghatározza.

Évente átlagosan 1300 újszülöttet ment a szolgálat. Az országban található kilenc újszülötteket mentő szolgálat közül a szegedi központban regisztrálják a második legtöbb riasztást. A mentés során évente kb. 45 ezer kilométert tesz meg a koraszülött mentőautó.

Az évenkénti mentés számszerű adatai: pl.: 2003-ban 1315, 2004-ben 1290, 2005-ben 1222, 2006-ban 1126, 2007-ben 1226, 2008-ban 1318, 2009-ben 1298, 2010-ben 1183 újszülöttet mentett a Szolgálat.

Forrás: Sajtóközlemény