Tragédia fenyeget, ha ezeket észleli: a fuldoklás jelei

#egészség
2019.06.16. Módosítva: 2019.06.16.

A nyári hónapok egyik legnagyobb veszélye a vízhez kötődik: sajnos, ilyenkor szinte naponta olvashatunk, láthatunk híreket vízbe fulladt felnőttekről és gyermekekről. Ráadásul a vízbe fulladással kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit azt is megakadályozhatja, hogy időben cselekedjünk.

A vízbe fulladás sajnos meglehetősen gyakori, különösen a nyári hónapokban, amikor sokkal több időt töltünk vízparton.A strandolás természetesen igen kellemes és szórakoztató tevékenység, az úszás pedig az egyik legegészségesebb mozgásforma, de a víz komoly veszélyeket is rejthet..Ráadásul még akkor is nagy veszélyei lehetnek a fuldoklásnak, ha időben sikerül kimenteni valakit a vízből, mert az oxigénhiány következményeként sérülhet az agy, ez pedig akár visszafordíthatatlan károsodásokkal is együtt járhat.

Veszélyek nyáron: Súlyos problémákat okozhat a rosszul beállított légkondi

Évente közel 400 000 ember fullad vízbe világszerte, és az áldozatok fele gyermek Forrás: EgészségKalauz

Észrevehető a fuldoklás?

Mindenki látott már filmeket vagy akár humoros rajzokat, melyek a vízbe fulladót kiabáló, kalimpáló áldozatként ábrázolják.A valóságban azonban a fulladás nem jár együtt ilyen látványos "tünetekkel", ez pedig akár azt is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan kap segítséget valaki, hiszen sokan nem ismerik fel a fulladás jeleit – egyszerűen azért, mert nem azt figyelik, amit kellene. Előfordulhat persze, hogy valaki segítségért kiabál a vízben vagy csapkod a kezeivel, ám ez általában a valódi fulladást megelőző állapot és a legtöbbször azokra jellemző, akik félnek a víztől vagy nem tudnak úszni.

A valódi vízbe fulladás csendes, meglepően gyors és nem túl "látványos" történés.

Ennek oka bizonyos ösztönös, reflexszerű fiziológiás reakciókban keresendő: mivel az érintett nem tud megfelelően levegőt venni, így a szervekhez nem jut elegendő oxigén, ezért az áldozat nem tud olyan akaratlagos mozdulatokat tenni, melyekkel segítséget kérhetne.

A karok önkéntelenül a víz felszíne alatt "eveznek", így próbálják a fejet a víz felett tartani, a fej pedig hátrafeszül, hogy a víz szájba jutását megakadályozza. Ezek azonban olyan mozdulatok, melyeket nem tudatosan irányítunk.Az ösztönös reakciók a fulladást (illetve a víz alá süllyedést) megelőzően nagyjából 30 másodperccel lépnek működésbe.Szintén ezek az öntudatlan reakciók okozzák azt, hogy a fuldokló nem képes reagálni a környezetére, így az utasításokat sem tudja követni, tehát azokat sem, amelyekkel "megmenekülhetne".

Évente közel 400 000 ember fullad vízbe világszerte, és az áldozatok fele gyermek Forrás: EgészségKalauz

A valódi vízbe fulladás csendes, meglepően gyors és nem túl "látványos" történés

A fuldokló nem tud segítséget kérni, de a felé nyújtott kezet, tárgyat sem tudja megragadni, nem tud a megmentésére érkezőben megkapaszkodni. (Érdemes azonban megjegyezni, hogy bár az utasításokat nem tudja követni az áldozat, ösztönösen próbálja magát a víz felszíne felett tartani, még úgy is, hogy ezzel a megmentésére érkezőt a víz alá nyomja.Ennek következményeként előfordulhat, hogy a fuldokló segítségére siető maga is áldozattá válik.)

Veszélyek nyáron: Mérgező anyaggá változhat a gyógyszer a hőségben

A fuldoklás jelei

A laikusok számára éppen ezérta vízbe fulladás gyakran nem felismerhető: úgy tűnhet, hogy az áldozat csak nyugodtan, pánik nélkül "úszkál", valójában azonban rendkívül közel áll ahhoz, hogy elmerüljön (ezért fordulhat elő, hogy egy zsúfolt medencében, másoktól néhány méterre is vízbe fulladhat valaki). Afuldoklás jeleiközé tartozik a fej már korábban említett hátrafeszítése, a karok testre merőleges helyzete, a kezek lefelé irányuló, evező-lapátoló mozgása, a lábmozgás hiánya.Az áldozat szája rendkívül közel van a víz felszínéhez, a szemek üvegesek és nem fókuszálnak. A légzés felgyorsul, kapkodóvá és felületessé válik.

Veszélyek nyáron: Most akkor lehet strandolni terhesen, vagy nem?

Kiket veszélyeztet a vízbe fulladás?

Korosztálytól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenülbárki vízbe fulladhat, sőt még az sem befolyásoló tényező, hogy tud-e valaki úszni, vagy sem. Sokkal gyakoribb, hogy (természetes vagy mesterséges) édesvízbe fullad bele valaki, mintsem a tengerbe vagy az óceánba. Azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mélyebb vízben nagyobb a vízbe fulladás esélye.

Természetesen,nagyobb veszélyben vannak az öt éven aluli kisgyermekekvagy azok, akik nem tudnak úszni. Az alkohol és a különböző tudatmódosító szerek is nagymértékben növelhetik a vízbe fulladás rizikóját.

Forrás: EgészségKalauz