Ezeket látta már?

Fuzárium-toxin - FEOSZ: gyors és megfelelő a fogyasztók tájékoztatása

2009.07.03. Módosítva: 2015.11.04.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) álláspontja szerint a fuzáriummal szennyezett élelmiszerekkel kapcsolatban a gyártók reakciói és a fogyasztók tájékoztatása azonnali és megfelelő.

A FEOSZ szerdai közleménye szerint a felelős és a fogyasztók egészségét szem előtt tartó gyártók már megtették és megteszik a szükséges intézkedéseket. Azzal, hogy egyes termékeket kivonnak a forgalomból vagy bevizsgáltatnak, a fogyasztók bizalmát erősítik.

A gyártó felelőssége annak eldöntése, hogy mi kerül a boltok polcára. Minden ilyen esetben az azonnali intézkedéseket és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását kell szem előtt tartani.

A Diamant MALOM Kft. kedden jelentette be, hogy visszarendelte az üzletekből a durumbúzából készült, 1 kilogrammos simaliszt termékeit fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból. A lépésre azért volt szükség, mert nem lehetett kizárni, hogy a 2009. november 28-i és 2009. december 15-i szavatossági dátummal ellátott termékeik nem felelnek meg a malom minőségi elvárásainak.

A Diamant két, különböző fogyaszthatósági idejű egy kilogrammos durumlisztjét már a múlt hét végén bevonták, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során. Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára akkor az MTI-nek elmondta: a fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinja, a don (dezoxinivalenolnak) fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot - hányást, hasmenést -, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik.

Azóta a Cerbona Zrt. és a Tortellino Kft. is visszavonta néhány, a Diamant lisztjéből készült termékét, száraztésztát, illetve tortellinit, lasagnét.

Forrás: MTI