Ezeket látta már?

Gyermek-bajaink: a ping-pong fülgyulladás

A gyermekek ping-pong fülgyulladása... Dr. Katona Gábor főorvos a gyermekek fülgyulladásáról, annak fajtáiról, tüneteiről és szövődményeiről beszélt a Reggeli műsorában.

Itt a nyár és a strandszezon miatt a fülgyulladás egy kiemelt témává lépett elő, különösen a gyermekeké. Dr. Katona Gábor a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa szerint kétfajta fülgyulladást különböztethetünk meg.

Gyermek-bajaink: a ping-pong fülgyulladás

Külső- és középfülgyulladás

A legérintettebb korosztály a fél- és hároméves kor közöttieké, ennek oka, hogy náluk a fülkürt rövidebb, így rövidebb úton hamarabb érnek el a kórokozók a dobüreghez.

A külső fülgyulladás szinte kizárólag a nyári időszakban fordul elő, mert a gyermekek ilyenkor uszodába, strandra járnak. Az oka nagyon egyszerű, a víz belefolyik a gyermekek fülébe és lényegében dermatitis, azaz bőrgyulladás keletkezik, aminek oka fertőzés. Mivel ezen a területen, a porc és a bőr között nagyon vékony a bőr erős fájdalmat tudunk érezni.

Tisztálkodás során is víz maradhat a fülben, a tisztító pálcikával felsérthetjük a bőrt, kórokozókat vihetünk be, elfertőzhetjük. A gyulladás miatt a hallójáratban a szövetek megduzzadnak, a hallójárat tovább szűkül, ami a gyógyulást még tovább nehezíti. A külső hallójárat gyulladásának kezelése elsősorban a sérült, levált hámsejtek, felgyülemlett váladék kiürítéséből áll.

A középfülgyulladás az óvodás, bölcsődés gyermekek egyik leggyakoribb betegsége. Egyfajta baktérium- vagy vírusfertőzés nyomán kialakuló savós vagy gennyes gyulladás. Tünetei lehetnek a magas láz és fájdalom, valamint a látványos halláscsökkenés, hiszen a kicsi nem figyel ránk, mikor szólítjuk. Viszont minél kisebb a gyermek annál inkább általános tüneteket produkál. Nyűgös, ingerlékeny, bárhol megfogjuk sír, nem akar enni, mivel nem tudja megmondani, hogy mi a baja.

A ping-pongot kezelni kell!

Ezeket a fülgyulladásokat megelőzni nem nagyon lehet. Katona doktor ping-pong fertőzésként emlegeti a középfülgyulladást, mert a közösségben egymásnak adják át a gyermekek ezt a betegséget.

A kezelésre viszont oda kell figyelni, mert komoly szövődményekkel is találkozhatunk. A legsúlyosabb mind közül, mikor a gennyes gyulladás tovább terjed az agyra, ahol tályog képződhet. Fontos tudni, hogy nem csak akkor fordulhat elő szövődmény, ha félrekezelik a gyermeket, ha sokáig várnak a gyógyítással. Az egyéni ellenálló képesség is sokat számít.

A Heim Pál Gyermekkórházban idén nyolcadik alkalommal indul útjára a "Gyógyvarázs program", aminek az idei kiemelt területe a gyermek fül-orr gégészet. A program keretében a gyógyításhoz, vizsgálatokhoz szükséges eszközök megvételéhez kapnak a segítséget a gyermekkórházak országszerte.

Forrás: Napidoktor