Ezeket látta már?

Gyermekeink és az ADHD - ne legyen megbélyegzés!

A szeptemberi iskolakezdéssel újra több figyelmet kapnak azok a gyermekek, akik tanulási vagy viselkedési problémáik miatt gondot jelentenek az iskolában vagy a családban. Több hátulütője is van azonban annak, ha ezeket a gyermekeket pszichiátriai zavarokkal bélyegzik meg.

A hiperaktivitást amerikai pszichiáterek 1987-ben többségi szavazással választották a betegségek közé, annak ellenére, hogy nem létezik olyan orvosi kivizsgálási módszer, amely igazolná, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar vagy más gyermekkori problémák "mentális betegségek" lennének. Ennek ellenére világszerte mintegy 17 millió gyermekkel szedetnek ezekre a problémákra olyan pszichiátriai szereket, amelyek némelyike Magyarországon is a kábítószerlistán szerepel.

Gyermekeink és az ADHD - ne legyen megbélyegzés!

Az utóbbi időben egy olyan tendencia is elindult, amely szerint a hiperaktivitásra mint életre szóló betegségre kellene tekinteni - ahogy arról idén az egyik nemzetközi pszichiátriai konferencia elnöke nyilatkozott: "E kongresszus célja, hogy elősegítse az ADHD [figyelemhiányos hiperaktivitás] mint életre szóló zavar megértését..." Az életre szóló diagnózis életre szóló pácienseket és sok esetben életre szóló gyógyszerezést jelent.

Eközben a tervek szerint Budapesten emelni készülnek a tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő diákok támogatását az iskolák számára. Örvendetes, ha a rászoruló gyermekek több segítséget kapnak, ám a támogatás emelése könnyen oda vezethet, hogy - a nagyobb bevétel reményében - egyre több gyermeket bélyegeznek meg a tanulási vagy magatartási zavarok címkéjével.

Volt már erre példa: az USA-ban ugyanez a támogatási rendszer ugrásszerűen növelte a tanulási és viselkedési zavarokkal megbélyegzett gyermekek számát - néhány év alatt pár százezerről több millióra emelkedett. A hiperaktivitás vagy más gyermekkori zavar nem mentális betegség, hanem valamilyen probléma tünete, ezért nagyon fontos, hogy a megbélyegzés helyett a gyermekek a valódi problémájuk megoldásában kapjanak segítséget.

További információ: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Tel.: 342-6355 e-mail: pr@cchr.hu

www.emberijogok.hu

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

Forrás: MTI