Ezeket látta már?

Közösségen belüli fertőzések - gyermekkorban

2012.02.20. Módosítva: 2015.11.04.

A szülők gyakran idegeskednek azon, hogy gyermekük milyen gyakran beteg, különösen akkor, ha közösségbe járnak. A témában Dr. Pintér Zsoltot, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyászát kérdeztük.

Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről?

Közösségen belüli fertőzések - gyermekkorban

"A leggyakoribb betegségek a felső légutak és a gyomor-bél rendszer fertőzései. 6-8 felső légúti fertőzés és két-három gyomor-bélrendszeri fertőzések évente egy kisgyermeknél teljesen normális. Ahogy a gyermek idősebb lesz, az immunrendszere erősödik, így alakítva ki a védekezést közönséges fertőzésekkel szemben, így ezt követően már ritkábban lesz beteg. A gyermekek azért is fertőződnek gyakrabban, mert kezüket, és más tárgyakat állandóan a szájukba vesznek. Hogy megelőzzük a fertőzéseket meg kell tanítani gyermekeinket a helyes kézmosásra, különösen a fürdőszoba használata után, illetve az étkezések előtt. Azokat a tárgyakat is gyakran el kell mosnunk, melyeket a gyermekek a szájukba vehetnek. Elkerülhetőek a fertőzések úgy is, ha nem érintkezik gyermekünk olyannal, aki már megbetegedett."

A legveszélyesebb vírusok ellen léteznek védőoltások.

Kanyaró olyan fertőzés, amely könnyen terjed egyik emberről a másikra. A kanyaró okozhat például a gyomor problémát, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arcüreggyulladást, agyi görcsök (görcsrohamokat), agykárosodást és akár halált is. A súlyos szövődmények és a halálozás gyakoribb a felnőtteknél és a csecsemőknél, mint a kisgyermekek és tizenévesek között.

Mumpszvírus okozta fertőzés szintén komoly tünetekkel járhat. Mint szakértőnk elmondta, ilyen például az agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás, melyek az agy működésére is hatással lehetnek. A tizenéves fiúk és a férfiak esetében kialakulhat a heregyulladás is, ami a herék és a herezacskó fájdalmas duzzanatát jelenti, és ritka esetekben sterilitás (nemzőképtelenség) is okozhat.

Rubeola olyan súlyos fertőzés, mely vetélést, halva szülést, vagy magzati születési rendellenességeket okozhat abban az esetben, ha terhes nő kapja meg a betegséget.

Varicella (közismert nevén bárányhimlő) nagyon könnyen terjed egyik emberről a másikra. A bárányhimlő általában enyhe fertőzés, de néha komoly problémákat is okozhat. Ilyen a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, és egy ritka betegséget is, ez az úgynevezett Reye-szindróma" – mondja a gyermekgyógyász.

Kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni immunizálás (védőoltás) 12 hónapos és 12 éves kor között ajánlott, így mindezekre fontos odafigyelnünk.

A jelenleg érvényben lévő oltási naptár

Közösségen belüli fertőzések - gyermekkorban

Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak. Kötelező oltások.

BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag

DTPa = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag

Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag

IPV = inaktivált poliovírus vakcina

PCV-13 = 13- valens konjugált pneumococcus vakcina

MMR = morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina

dTap = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára

forrás: VACSATC, OEK

Forrás: Dr. Rose Magánkórház