Ezeket látta már?

Meleg férfiak és a HIV-kockázat

Az európai meleg férfiak HIV-kockázatára figyelmeztetnek orvosok. A HIV-vírus meleg férfiak körében való terjedése Franciaországban "kicsúszni látszik az ellenőrzés alól" annak ellenére, hogy az új esetek száma összességében csökkent az országban - állítják egy tanulmány szerzői.

A közegészségügyi helyzetet figyelő francia intézet adatai szerint 2008-ban mintegy 7 ezer új HIV-fertőzöttet regisztráltak az országban, akiknek közel fele homoszexuális férfi.

Meleg férfiak és a HIV-kockázat

A The Lancet Infectious Diseases című egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint Franciaországban a 2003-as 8930-ról 2008-ra 6940-re csökkent az új HIV-fertőzött esetek száma. Az általános csökkenés ellenére a meleg férfiak körében azonban nem változott a szám, az új fertőzések 48 százaléka e csoportban történt 2008-ban.

Mint Stephane le Vu kutatásvezető kiemelte, a HIV átadása aránytalanul érintett egyes kockázati csoportokat, és a meleg férfiak körében kicsúszni látszik a kontroll alól.

A folyóirat ugyanazon számában megjelent kommentárjában Robert Hogg vancouveri szakértő hangsúlyozta, hogy az illetékeseknek újra kellene gondolniuk a HIV-fertőzéssel kapcsolatos megelőzési stratégiát.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához