Ezeket látta már?

Területenként nagyon eltérő a gyermekek egészségügyi ellátása

2013.08.22. Módosítva: 2015.11.04.

Szabó Máté ombudsman az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az érintett megyei kormányhivataloknak az intézkedését kérte, mivel vizsgálata szerint a társadalmi kirekesztettség következtében területenként nagyon eltérő a gyermekek egészségügyi ellátásának minősége - tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel.

A közleményben felidézték az UNICEF 2012 májusában közzétett felmérését, amely szerint Magyarországon minden harmadik gyermek nélkülözőnek számít. A társadalmi kirekesztettség egyik legjelentősebb következménye, hogy az egészségügyi ellátások minőségében ma jelentősek a területi egyenlőtlenségek, és ez sérti a gyermekek jogát az egészséghez - emelték ki.

Területenként nagyon eltérő a gyermekek egészségügyi ellátása

Az alapjogi biztos több egészségügyért felelős hatóságot megkeresett, és vizsgálatában megállapította: különösen a hátrányos helyzetű térségekben élő gyermekek egészséghez való jogát sérti, hogy nem egyformán férnek hozzá a védőnői ellátáshoz. Esetleges a védőnő és a gyermekorvos/házi gyermekorvos együttműködése, néhány megyében pedig évek óta bajok vannak a kötelező védőoltások beadásával is - áll a közleményben.

Szabó Máté meglátása szerint 2010 szeptembere után fennakadást okoz a társadalmi felzárkózás modelljének részeként működő Biztos Kezdet Gyerekházak programjában és a rendszer egészének működésében, hogy korábbi formájában megszüntették az MTA Gyerekesély Program Irodáját, szinte teljesen kicserélődött a szakértői gárda, és elhúzódnak a pályázati kiírások.

Mindezek miatt az ombudsman intézkedést kért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, Pintér Sándor belügyminisztertől és az érintett megyei kormányhivataloktól.

A vizsgálati jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201301356.pdf oldalon olvasható.

Forrás: MTI