Ezeket látta már?

További 10 HPV törzstől véd a méhnyakrák-vakcina

További 10 HPV törzstől véd a méhnyakrák-vakcina

A humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcinát gyártó gyógyszercég szerint az eredetileg csak négyféle HPV törzsre kifejlesztett vakcina részlegesen megelőz további 10 törzs által okozott fertőzést is. A vakcina a klinikai kipróbálás stádiumában 100 százalékos kivédte a 16-os és 18-as HPV törzs okozta fertőzést, amelyek együttesen a méhnyakrák esetek 70 százalékáért felelősek, emellett a 6-os és 11-es törzsek esetében 99 százalékban bizonyult hatékonynak, ezek okozzák (a 16- és 18-as törzsekkel együtt )a genitális szemölcsök 90 százalékát.

Két nagyméretű ún. III. fázisú klinikai kipróbálás eredményeik elemzése alapján kiderült, hogy a vakcina kereszt-védelmet ad további 10 HPV törzs által okozott rákmegelőző állapottal szemben, amelyek a méhnyakrák 16 százalékáért felelősek Európában és 22 százalékért világszerte. A klinikai kipróbálás során az önkéntes 15-26 év közötti nők vagy 3 oltást vagy 3 adag placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak. A résztvevők nőgyógyászati vizsgálaton is átestek, valamint rákszűrést végeztek náluk a felmérés kezdetekor illetve 6 - 12 hónaponként összesen négy éven át.

Az eredmények szerint a vakcina mintegy 67 százalékkal csökkentette a 16-os és 18-as törzsek után a három leggyakrabb HPV törzs által okozott rákmegelőző állapotok gyakoriságát. A szóban forgó három törzs a méhnyakrákok 11 százalékáért felelős világszerte. Ezek alapján a vakcina a méhnyakrákot okozó HPV törzsek 90 százaléka ellen legalábbis részleges védelmet nyújt.

Eliav Barr, a gyártó cég vakcina-fejlesztési részlegének vezetője szerint az új eredmények alapján évente 30-40,000 méhnyakrákos esetet lehetne megelőzni világszerte. A New Yorki Egyetem Rákkutató Intézetének nőgyógyász-onkológusa, Dr. Stephanie Blank szerint megfontolandó a vakcina fokozott alkalmazása a fejlődő országokban, ahol éppen a fejlett orzságokban kevésbé gyakori vírustörzsek terjedtek el. A készítmény jelenleg 85 országban kapható és további 40 országban vár jóváhagyásra.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához