Mindenki ezt nézi most!

Katalin hercegnét vészes hányással kezelik

2017.09.05. Módosítva: 2017.09.05.
katalin_hercegne_terhes

Katalin hercegné harmadik gyermekével várandós. De a boldogságot beárnyékolja, hogy a kismama vészes terhességi hányással küzd, amely annyira súlyos, hogy Katalin orvosi ellátásra szorul.

A terhesség alatt jelentkező reggeli rosszullét – mely a nevével ellentétben bármely napszakban jelentkezhet – a várandós hölgyek háromnegyedét érinti valamilyen mértékben. Van, aki csak néha émelyeg, más viszont rendszeresen küzd hányással és hányingerrel. Rengeteg trükköt lehet olvasni, hallani, amellyel ritkíthatóak a rosszullétek, és általában ezek csak az első trimeszterben okoznak kellemetlenségeket. A hölgyek 1-2 százalékánál azonban a hányás, illetve a hányinger olyan súlyos lehet, hogy akár kórházi ellátásra is szorulhatnak.

Mikor lesz "vészes" a hányás?

A vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum) tünetei között találjuk a naponta három vagy több alkalommal történő hányást, a jelentős mértékű súlyvesztést (a várandósság előtti súlyának minimum öt százalékát elveszíti), a kiszáradást és annak következményeként a székrekedést, a tápanyaghiányt is. Előfordulhat fokozott nyálképződés, a szagokra való túlzott érzékenység (emiatt még többször lehet rosszul a kismama), alvászavarok, koncentrációs nehézségek és hangulatzavarok is. Ezek a kellemetlenségek igencsak megnehezíthetik a kismamák életét, és esetenként az is előfordulhat, hogy a szokásos, hétköznapi teendőiket is csak nagy nehézségek árán tudják elvégezni.

A hyperemesis gravidarum általában az első trimeszterben jelentkezik, és a huszadik hétig eltarthat, de előfordulhat az is, hogy egészen a szülésig, sőt az azt követő időszakban is jelentkeznek a rosszullétek.

A vészes terhesség az első két terhesség alatt is megkeserítette Katalin életét A vészes terhesség az első két terhesség alatt is megkeserítette Katalin életét Forrás: EgészségKalauz

A vészes terhességi hányás pontos oka nem ismert, a szakemberek szerint a várandóssággal összefüggő hormonális változások állnak a betegség hátterében. A genetikai örökség nagy szerepet játszik a kialakulásában, vagyis egy-egy családon belül több hölgyet is érinthet a gyakori hányás. Akinél pedig egy várandósságnál jelentkezett ez a betegség, az valószínűleg a későbbiekben is érintett lehet. Katalin brit hercegnő az első és a második várandóssága alatt is kórházi ellátásra szorult a vészes terhességi hányás miatt, és a legújabb hírek szerint az állandó rosszullétek a most bejelentett harmadik terhességénél is jellemzőek.

Kezelhető, de mégis veszélyes

A vészes terhességi hányás kezelésében nagyon fontos az anya tápanyaghiányának, illetve a kiszáradásnak a megelőzése, ezért tápláló, de egyszerű, erős ízektől és illatoktól mentes ételeket és sok folyadékot javasolhatnak a kismamáknak. Az állandó hányingert gyógyszerekkel is megpróbálhatják enyhíteni. A legsúlyosabb esetekben kórházi ellátásra és a tápanyagok, illetve a folyadék intravénás pótlására is szükség lehet.

A szülés folyamatát szeretné követni? Kattintson!

A nem, vagy nem megfelelően kezelt hyperemesis gravidarumnak komoly szövődményei is lehetnek – ezek az anyát és a magzatot egyaránt érinthetik. A várandós kismamánál többek között vérszegénység, tápanyaghiány, veseelégtelenség, sárgaság, mélyvénás trombózis, agyérgörcs is kialakulhat, illetve a nyelőcső is sérülhet. A vészes terhességi hányás növelheti a koraszülés vagy a kis születési súly rizikóját. Egy 2015-ös tanulmány szerint pedig a nem megfelelően kezelt vészes terhességi hányás jelentősen növelheti a gyermekkori neurológiai zavarok esélyét.

Forrás: huffingtonpost.com

Forrás: EgészségKalauz