Vírus - és a krónikus fáradtság

#fertőző betegség #idegrendszeri betegség #vírusfertőzés
2010.08.31. Módosítva: 2015.11.04.

Újabb tanulmány mutatta ki, hogy egy egérvírus szerepet játszhat a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában. A kevéssé ismert rendellenesség munkaképtelenséget okozó kimerültséget és rossz közérzetet okoz.

A Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában megjelentetett tanulmányban az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA), a bostoni Brigham and Women's Kórház és az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói az 1990-esévekben krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegektől begyűjtött vérminták felhasználásával 37 páciensből 32 esetében, vagyis 86,5 százalékban mutatták ki a vérben a rágcsáló leukémia vírus-szerű vírus genetikai szekvenciáit.

A vírus nyomait ezzel szemben a 44 egészséges kontroll alanyból mindössze háromban fedezték fel. A kutatócsoport ezen kívül nyolc krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegből származó friss vérmintákat is vizsgált, akik közül hét esetben kimutatható volt a vírus.

Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság szindróma jó definíció - egy alig ismert betegségre...

Jellemző, hogy a súlyos fáradtságérzés nem terhelésre jelentkezik - pihenésre nem múlik, és legalább 6 hónapig fennáll, bármely egyéb tünet nélkül is.

Nevezik "posztvirális" fáradtságnak is, mivel influenza v. egyes agyvelőgyulladások után is kialakulhat. Immun-, idegrendszeri- és hormonális változások is kísérik, de jellemző labortesztje, biomarkere jelenleg nincsen.

Tünetei: izom- és ízületi fájdalom, krónikus és súlyos szellemi kifáradás (korábban igen aktív személyeken is). Kísérheti szédülésérzés, emésztési zavarok, túlérzékenység, depresszió, rosszabb immunválasz, esetleg szív- és légzőrendszeri tünetek.

(A szerk, forrás Wikipedia)

Az Egyesült Államokban körülbelül egymillióan szenvednek krónikus fáradtság szindrómában. A rendellenesség hónapokig tartó rendkívüli kimerültséggel jár, amelyet az alvás sem enyhít, és fizikai tevékenység hatására súlyosbodik. A szindrómában szenvedők ízületi és izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó megnagyobbodást és torokfájást is tapasztalhatnak. Mindezek mellett még azzal is meg kell küzdeniük, hogy sokan nem hajlandók elismerni, hogy a krónikus fáradtság szindróma "valódi" betegség.

Egy tavaly októberi kutatás már kimutatta a xenotróp rágcsáló leukémia vírus-szerű vírus (XMRV) jelenlétét a szindrómában szenvedő betegekben. Ezt követően azonban négy másik kutatócsoportnak nem sikerült hasonló összefüggést találnia, ami csak még inkább összezavarta a betegeket.

A mostani kutatás azonban végre eloszlatja a betegséggel kapcsolatos, húsz éve uralkodó tévhiteket. Amint azonban ez a tudományos életben általában jellemző, minden válasz újabb és újabb kérdéseket vet fel, így az eredmény további kutatásokat tesz szükségessé.

Forrás: Medipress