Ezeket látta már?

Hallal és D-vitaminnal a szembetegség ellen

Betegségek
2016. augusztus 26. 11:56
Módosítva: 2016. augusztus 28. 17:19

Azok körében, akik sok omega-3-zsírsav tartalmú ételt és halat fogyasztanak, csökken az időskori macula-degeneráció (sárgafolt elfajulás) kockázata. Ugyancsak csökkent a betegség korai stádiumának kialakulása azoknál, akiknél magasabb a vérben a D-vitamin szint – derül ki az Archives of Ophtalmology májusi kiadásának két cikkéből.

Az időskori macula-degeneráció (AMD) akkor alakul ki, mikor a macula (sárgafolt), amely az éleslátás helye a retinán, idővel fokozatosan elfajul. Az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb oka az időskori vakságnak, több mint 7 millió 40 év fölötti felnőttet érint. Az AMD gyakorisága emelkedik a népesség öregedésével. Jelenleg nem ismert, hogyan lenne megelőzhető a betegség, de kutatások folynak a kockázati tényezőkről és a tápanyag alapú kezelésről.

smokedfish-d0000007Dfcd6fceb5efc

Forrás: Medipress


Az "Időskori szembetegségek kutatócsoport" 4519 60 és 80 év közötti embert vizsgált meg 1992 és 1998 között. Ebben az időszakban folyamatosan készültek fényképek a retinájukról, hogy megállapítsák, kialakul-e náluk AMD, és ha igen, a betegség négy stádiuma közül melyikbe tartoznak. A résztvevők ezen kívül kitöltöttek egy táplálkozási kérdőívet, amely azt mérte fel, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket, mint amilyen az omega-3-zsírsav, mely a tonhalban, lazacban és egyéb halakban fordul elő.

A kutatás kezdetekor összesen 1115 résztvevőnél az AMD semmilyen tünete nem volt észlelhető, és őket hasonlították össze azokkal, akiknél volt, beleértve azt a 658 embert, akik neovaszkuláris (súlyos) AMD-ben szenvedtek. "Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása fordított összefüggésbe hozható a neovaszkuláris AMD előfordulásával, ugyanígy a docosahexán sav (DHA) is (amely szintén hatással lehet a retinára)." – írják a szerzők. "Több hal fogyasztása, mind a főtt mind a sült, szintén fordított összefüggésben áll a neovaszkuláris AMD-vel." Heti két közepes adag (kb. 10 dkg) hal vagy egynél több közepes adagnyi főtt vagy sült hal fogyasztása csökkenti az AMD előfordulásának kockázatát.

Az omega-3-zsírsavak a retina ereit és beidegzését érintő betegségek kialakulásának gátlásában játszik szerepet. A DHA különböző gének ki- és bekapcsolására hat, így védve a retinát, miközben a zsírsavak a sejtek túlélését, a rendes érműködést és az energia-egyensúlyt is befolyásolhatják, illetve csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

"A kutatási eredmények szerint, az étrend megváltoztatásával, vagyis több omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav tartalmú élelmiszer fogyasztásával, csökken a neovaszkuláris AMD kialakulásának esélye." – összegzik a szerzők, bár véleményük szerint is további klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy több információt nyerhessünk arról, miként előzhető meg a már kialakult AMD továbbromlása.

Egy hasonló kutatásban Dr. Niyati Parekh, a New Jersey Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem (New Brunswick) a Wisconsin Madison Egyetem munkatársaival közösen 7752 eset adatait vizsgálta meg (11 százalékban AMD betegek) az 1988 és 1994 közötti időszakból.

"A D-vitamin szintjük fordítottan arányos volt a korai AMD kialakulásával, de az előrehaladott formával nem" – írták a szerzők. Öt csoportra osztották fel a résztvevőket, és a legmagasabb D-vitamin szintű csoportnál 40 százalékkal alacsonyabb volt a korai AMD előfordulása, mint a legalacsonyabb D-vitamin vérszintű csoportban.

A D-vitamin azáltal csökkentheti az AMD kockázatát, hogy gátolja a gyulladást illetve megelőzi az új erek benövését a retinába, amelyek felelősek lehetnek az AMD kialakulásáért. "Még nincs elég epidemiológiai adatunk ahhoz, hogy ajánlhassunk egy megfelelő napi D-vitamin, tej vagy hal fogyasztási mennyiséget, ami hatásosan védene az AMD kialakulása vagy súlyosbodása ellen, ehhez további kutatások szükségesek" – foglalták össze a szerzők álláspontjukat tanulmányukban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Időskor

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés