Ezeket látta már?

A mértéktelen elhízás veszélyei

2014.07.14. Módosítva: 2015.11.04.

A dohányzásnál is jobban megrövidíti az élettartamot a mértéktelen, súlyos elhízás - állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás összefüggéséről.

A PLOS Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek az Egyesült Államok, Svédország és Ausztrália lakosságáról korábban készült húsz nagyszabású tanulmány adatait vették górcső alá. Az adatok elemzéséből megállapították, hogy a súlyosan elhízottak - átlagos testmagasságú, 45 kilogramm vagy annál nagyobb túlsúllyal bíró emberek - 6,5-13,7 évvel korábban halnak meg mint egészséges testsúlyú társaik.

A mértéktelen elhízás veszélyei

"Miközben egykoron igen ritka volt ez az állapot, manapság a III. osztályba sorolt vagy túlzottan elhízottak száma emelkedőben van. Az Egyesült Államokban például a felnőttek hat százalékát a súlyosan elhízottak között tartják számon. Tanulmányunk előtt a túlzott elhízással összefüggő idő előtti elhalálozás kockázatáról keveset tudtunk" - hangsúlyozta Cari Kitahara, az amerikai rákintézet (NCI) munkatársa.

A kutatók 9500 túlzottan elhízott személyt és 304 ezer normál súlyú személyt vontak be tanulmányukba, amelyből kizárták azokat, akik életükben bármikor dohányoztak vagy bizonyos betegségekben szenvedtek.

Kimutatták, hogy az általános elhalálozás kockázata a testtömeg-index (BMI) növekedésével párhuzamosan folyamatosan nő a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség okán. Átlagosan 6,5 évvel kevesebbet élnek azok, akiknek a testtömeg-indexe 40-44,9 között van, és 13,7 évvel kevesebbet azok, akiknek a BMI-je 55-59,9 között van.

Az egészséges testsúlyú emberek esetében a dohányzók 8,9 évvel kevesebbet éltek a nemdohányzóknál, azaz a túlzottan elhízottak élettartama azonos vagy rövidebb volt, mint dohányzóké.

A testtömeget általában a testtömeg-index számmal jelzik, amely a testmagasság és a testtömeg közötti összefüggést fejezi ki. (A kilogrammban mért súlyt kell elosztani a méterben mért testmagasság

négyzetével.) Az optimális érték a 18,5-24,9 közötti szám. A 25-29,9 egység közötti érték túlsúlyt jelent, a 30-nál több már elhízást, a 40 feletti túlzott elhízást.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 36 százaléka elhízott. A 40 vagy annál magasabb testtömeg-indexűek száma több mint megnégyszereződött az elmúlt harminc évben.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához