Ezeket látta már?

Éjszakai izzadás: van, amikor ezzel a tünettel jelez a tumor

éjszakai izzadás, pajzsmirigy, pajzsmirigy túlműködés, daganat

Reggelre leverte a víz? Az éjszakai izzadás hátterében komoly betegségek is állhatnak.

Az éjszakai izzadás mindenkinek okozhat kellemetlen órákat, sőt, az sem ritka, amikor az illető kénytelen az éjszaka közepén felkelni és átöltözni. Ez megtörténhet időjárástól függetlenül is.

Bár általában tényleg nincs ok az aggodalomra, egyes ráktípusokkorai tünete lehet az izzadás, beleértve a

  • limfómát
  • csontrákot
  • májrákot
  • mesotheliomát
  • karcinoid daganatokat

Az ugyan egyelőre nem világos, pontosan miért jelzi így a szervezet, hogy baj van, az biztos, hogy a jelzés a szervezet rák elleni küzdelmére, illetve hormonális változásokra is utalhat. Mindemellett a rák bizonyos esetekben lázat okoz, ami miatt a test szintén erősen izzad, hogy lehűtse magát. Az American Cancer Society (ACS) szerint a rákos betegek hőhullámokkal és éjszakai izzadással küzdhetnek a műtétek, a sugárkezelés, a kemoterápia és bizonyos gyógyszerek szedése miatt, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az izzadás előre is jelezheti a daganatos megbetegedéseket.

A daganatos megbetegedésekkel foglalkozó szervezet szerint a figyelemre méltó jelek közé tartozik, az éjszakai izzadás legtöbbször nem a rák jele. Az éjszakai izzadás a menopauza vagy terhesség miatti hormonális változások, az alacsony vércukorszint, bizonyos gyógyszerek vagy a stressz jele is lehet. Emellett előidézheti az erőteljes izzadást a lefekvés előtti testedzés, az alkoholfogyasztás vagy a fűszeres ételek fogyasztása is.

Éjszakai izzadás = pajzsmirigyzavar?

A problémát általában a lazább hálóruhára és ágyneműre való váltás megoldja, ám ha ez sem vezet sikerre, és a panasz újra és újra előjön, akkor érdemes betegségre gyanakodni!

Ez lehet egyszerű, lázzal járó fertőzés, klimax, pszichés zavar (pl. sok stressz), hormonális probléma, de akár rosszindulatú daganat jelenléte is (pl. limfóma), ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni!

Gyakran a pajzsmirigy a ludas

A pajzsmirigy bár kicsi szerv, viszont igen kellemetlen és sokrétű panaszokat okozhat. Amennyiben túl sok hormont termel (pajzsmirigy-túlműködés), úgy az anyagcsere fokozott üzemmódra kapcsol: az emésztés felgyorsul, a pulzus szaporábbá válik, a vérnyomás megemelkedik, menstruációs zavarok lépnek fel, hasmenés, fogyás jelentkezik, valamint csökken a beteg melegtűrése és fokozottabbá válik a verejték termelődése is.

Ezen tünetek esetén célszerű laborvizsgálattal megbizonyosodni a TSH, T3, T4 szintjéről, melyet kiegészíthet az ATPO szintjének ellenőrzése és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is.

A pajzsmirigy-túlműködést gyakran autoimmun eredetű Graves-Basedow kór váltja ki, de okozhatja a mirigy gyulladásos állapota is, hipofízis zavar, daganat, túl sok jód bevitele, valamint a pajzsmirigy-alulműködés túlkezelése is. Kezelése általában gyógyszeres terápiával történik, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Éjszakai izzadás: gyógynövényekkel kiegészítheti a kezelést

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa szerint pajzsmirigy-túlműködés esetén alkalmazott terápiát nagyszerűen kiegészíthetik különböző gyógynövények is. Segít normalizálni a pajzsmirigy hormontermelését például a vízi peszérce, a szúrós gyöngyajak, valamint a citromfű - ez utóbbi ráadásul az alvászavarokon is segít!

Azt viszont fontos tudni, hogy még mielőtt bármilyen táplálék-kiegészítőhöz vagy gyógyteához nyúl, mindenképp konzultáljon orvosával, mivel figyelembe kell venni a probléma kiváltó okát, és az esetlegesen fennálló egyéb betegségeket is!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Heves szívdobogás, kipirosodás, szapora pulzus: ezek a mellékvese daganat tünetei is lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigyzavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához