Ezeket látta már?

7 lehetséges ok, amiért egész nap fáradt és csak ásítozik

fáradt oka miért ásít hormonzavar alvászavar

Nem mindig a kevés alvás áll a probléma mögött, így több szundítással nem feltétlen tudja megoldja meg a gondot.

Teljesen természetes az, ha későn feküdt le és korán kelt, akkor napközben folyton csak ásítozik és nem jár más a fejében, csak egy kényelmes, puha ágy. Egy jó alvás után újult erőre kaphat és minden visszazökken a régi kerékvágásba. De mi van akkor, ha mégsem? Ha a nagyfokú fáradtság már jó ideje jelen van az életében? Ekkor érdemes rájönni, mi is okozza a problémát, hiszen akár betegségeket, kóros állapotokat is jelezhet.

Minőségi alvás hiánya, alvászavarok

Ez a legegyértelműbb oka annak, ha napközben majd' lecsukódik a szeme. Amennyiben éjszakánként 7-9 órát alszik, mégis fáradt, az azt jelezheti, hogy problémája van az alvás minőségével. Lehet, hogy gyakran megébred és nehezen tud visszaaludni, lehet, hogy alvászavarai vannak (pl. alvási apnoe). Ilyenkor nem az a megoldás, hogy egyből altatókhoz nyúljunk, hanem meg kell keresni a kiváltó okot.

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy hormonjai jelentős szerepet játszanak az anyagcserében, így az energia-ellátásban is. Amennyiben kevés T4, T3 hormon termelődik, úgy az anyagcsere, a pulzusszám és az emésztés lelassul, amitől lomhának és fáradtnak érezheti magát. A pajzsmirigy alulműködés egyéb tünetei közé tartozik még a túlsúly, a székrekedés, a csökkent hidegtűrés és a hajhullás is. Szerencsére a hiányzó hormonok pótlásával a tünetek csökkenthetőek, megszüntethetők.

Vashiány, vérszegénység

Ezen állapotok vezető tünete a nagyfokú fáradtság, így ha gyakran tapasztalja, érdemes vérvételre mennie. A vas úgy működik, mint egy vonat, amely oxigént szállít. Ha kevés a vas, úgy az olyan, mintha nem lenne elegendő vagon. Emiatt pedig fáradtnak, álmosnak érezheti magát, hiszen így a sejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Enyhe esetben táplálkozással helyrebillenthető a vas szintje, ám meglehet, gyógyszerre vagy intravénás vaspótlásra van szüksége.

Szívbetegség

Az extrém fáradtság a pangásos szívelégtelenség gyakori tünete, amely akkor fordul elő, ha a szív nem pumpál olyan jól, mint kellene. A panasz általában rosszabbodik edzés, fizikai aktivitás közben. Ám nemcsak ez, hanem más szívbetegségek is korlátozhatják az oxigéndús vért szállítását a szervekben, ami megnehezíti a szervezet normál működését. További figyelemfelhívó jel még ilyenkor a légszomj, a mellkasi fájdalom és a végtagok ödémája is.

Cukorbetegség

Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezet nem használja fel hatékonyan a jelenlévő inzulinrezisztencia miatt. Ez a glükóz túlzott felhalmozódását okozza a vérben, hiszen inzulin hiányában a vércukor nem képes a sejtekbe jutni, energiával látva el azokat. A probléma ezért nagyfokú fáradtságot és gyengeséget okozhat.

Rák

A rosszindulatú daganatok nagyon gyakran járnak extrém fáradtsággal, melynek oka lehet a fellépő vashiány, de egyes rákos sejtek olyan toxikus anyagokat bocsátanak ki, amelyek megakadályozzák többek között a kálium, a kalcium és egyéb anyagok termelődését, melyek fontosak lennének az izmok és a szív működéséhez. Emiatt pedig álmosnak és fáradtnak érezheti magát a beteg.

Gyógyszerek

Érdemes tudni, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyek álmosságot okozhatnak. Ilyenek például az antihisztaminok, az antidepresszánsok és több vérnyomáscsökkentő. Amennyiben azóta tapasztalja a panaszt, amióta gyógyszert szed, beszéljen kezelőorvosával, aki meglehet, hogy más készítményt ajánl.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Annyira fáradt, hogy napközben is sokszor aludna? Cukorbetegség jele is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fáradtság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához