Ezeket látta már?

Repedezett sarok, bőrkeményedés: ekkor jelez pajzsmirigy problémát a láb

hideg láb száraz sarok bőrkeményedés oka pajzsmirigy

A lábaink sokat elárulnak a pajzsmirigy állapotáról: a hétköznapi lábtünetek, szépséghibának vélt problémák mögött betegség is állhat.

A pajzsmirigy betegségek igen sokféle tünetben megnyilvánulhatnak, köztük menstruációs zavarokban, meddőségben, testsúly problémákban, hajhullásban, emésztési gondokban. Azonban azt kevesen tudják, hogy bizony lábaik állapota is árulkodó lehet. Hogy mi mindenre érdemes felfigyelni, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

Szerteágazó tüneteket okozhatnak a pajzsmirigy zavarai

A pajzsmirigy betegségei igen gyakorinak számítanak hazánkban, elsősorban annak köszönhetően, hogy viszonylag jódszegény országban élünk, ami pedig igen fontos anyag a pajzsmirigy hormonok megfelelő termelődéséhez, szintéziséhez.

Éppen ezért van jelen sokaknál a pajzsmirigy alulműködéssel járó autoimmun eredetű Hashimoto pajzsmirigy betegség, illetve a túlműködést okozó Graves Basedow kór. Akár alul-akár túlműködés van jelen, a megfelelő kezelés igen nagy jelentőséggel bír, és nem csak a kellemetlen tünetek miatt, hanem azért is, mert a pajzsmirigy betegségei könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, szívproblémákat is.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy előfordulhat, hogy nem mindig tapasztal tüneteket az érintett, vagy nem is tudja, hogy bizonyos gondjait a pajzsmirigy problémája okozza.

Pajzsmirigyzavarok leggyakoribb tünetei

  • drasztikusabb változások a testsúlyban normál étkezés mellett
  • menstruációs zavarok
  • emésztési problémák
  • hajhullás
  • alvászavarok
  • vérnyomás problémák
  • idegesség/depresszió
  • vetélés/meddőség

A pajzsmirigyzavar tünetei a lábakon

1. Száraz, repedezett lábak

Bár igen sok oka lehet annak, hogy valakinek száraz, repedezett a lába, ám érdemes tudni, hogy a problémát pajzsmirigy betegség is okozhatja, pontosabban a pajzsmirigy alulműködése. Ilyenkor nem csak szárazzá válhatnak a lábak, de könnyen alakulhat ki bőrkeményedés is és gyakori, amikor a bőr be is repedezik, főleg a sarkakon. Az ok ilyenkor főleg a pajzsmirigy alulműködés következtében fellépő dehidratáció.

2. Hideg lábak

Ha valakinek folyton hidegek a végtagjai, akkor az érintettek főleg keringési problémára gyanakodnak, pedig más okok is húzódhatnak a hátterében. Igen gyakori például pajzsmirigy alulműködés esetén, amikor nem csak hidegek lábak, de a beteg kevésbé is viseli a hűvösebb időt. Éppen ezért, ha melegebb hőmérséklet esetén is sokszor tapasztalja a problémát, érdemes ellenőriztetnie a pajzsmirigye állapotát!

3. Lábfájdalom

A pajzsmirigy betegségek egyik jellemző tünete a lábfájdalom. A pajzsmirigy ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét, és ha ez nem működik megfelelően, akkor az izom- és ízületi fájdalmat okozhat a lábban. Ráadásul az autoimmun betegségek gyakran egyszerre, halmozottan vannak jelen, így, ha autoimmun pajzsmirigyzavarral küzd, meglehet, hogy rheumatiod artritis is jelen van, mely végtagfájdalomban nyilvánulhat meg.

4. Lábduzzanat

A lábak duzzanatát, ödémáját több minden is okozhatja (vénás keringési zavar, szívprobléma, magasvérnyomás, veseproblémák, nyirokkeringési zavar stb.), de érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy hormontermelési zavara is gyakran mutatkozik meg a végtagok ödémájában, melynek oka elsősorban a pajzsmirigy alulműködés miatti lassú anyagcsere, de akár alagút szindrómát is jelezhet (melyet a hormonzavar is generálhat).

Így vethet véget a bizonytalanságnak

"Amennyiben felmerül a pajzsmirigy betegség esélye, úgy laborvizsgálattal ellenőriztetni kell a TSH, T4, T3 szintjét, valamint az ATPO mennyiségét, hogy jelen van-e gyulladás és kiderülhet, hogy autoimmun eredetű-e zavar. Emellett fontos a mirigy ultrahang vizsgálata is, hogy ellenőrizni lehessen a pajzsmirigy méretét és azt, hogy vannak-e göbök, egyéb kóros elváltozások rajta" - mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa.

A pontos diagnózis után az orvos legtöbbször gyógyszeres terápiát ajánl, mellyel pótolható a hiányzó hormon mennyiség (illetve gátolható azok fokozott termelődése). Általában ennyi elegendő, ám előfordulhat (főleg göbök, illetve strúma esetén), hogy műtéti beavatkozás indokolt.

Amennyiben a pajzsmirigy által termelt hormonok szintje optimális tartományba kerül, úgy a panaszok jellemzően megszűnnek. Ha mégsem, akkor érdemes további endokrin probléma után kutatni, mivel a pajzsmirigyzavar gyakran más hormonális problémával együtt van jelen, melyek hasonló tüneteket okozhatnak!

Nem mindig jó megoldás a jód pótlása

Bár a jód hiánya erősen összefügg a pajzsmirigyzavarok kialakulásával, ennek ellenére nem minden esetben célszerű a plusz jódbevitel. Az autoimmun eredetű pajzsmirigy problémák esetén (pl. Hashimoto, Graves Basedow-kór) a jód csak fokozza a gyulladást és még inkább aktivizálódnak az autoimmun folyamatok. Ugyanígy árthat a jódpótlás pajzsmirigy túlműködés esetén is! Erre várandósság esetén fokozottan figyeljen, ugyanis nagyon sok terhes vitaminban található jód!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigybetegség: mikor nem elég már csak a gyógyszer? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához