Ezeket látta már?

Ilyen furcsa és szokatlan tünetekkel is jelezhet a pajzsmirigyzavar

pajzsmirigybetegség, pajzsmirigyzavar, bőrproblémák, fülfájás, sárga tenyér, bőrkeményedés

A tünetekből kiindulva sokan nem is gondolnak rá, hogy pajzsmirigybetegség állhat a panaszok hátterében.

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok - néhány tünet, melyek felvetik az orvosban és az érintettben is a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Fülfájás

A pajzsmirigy probléma generálta fájdalom, ha van, akkor az általában a nyakra koncentrálódik, ám előfordulhat, hogy az állkapocsban és a fülekben is érezhető. Ez gyakran a szubakut pajzsmirigygyulladás következménye, amely néhány héttel egy felső légúti fertőzés után jelentkezhet.

Puffadt arc, duzzadt ujjak

Ha gond van a pajzsmiriggyel, az ödémát is okozhat. Ennek oka egyrészt a vízvisszatartás, másrészt az, hogy a betegség miatt hialuronsav halmozódhat fel a bőr alsó rétegében. Az arc így puffadttá, az ajkak teltebbé válhatnak, az ujjak megduzzadhatnak, sőt, a nyelv is megnagyobbodhat, ami akár horkolást, alvási apnoe-t is eredményezhet.

Változás a szaglás- és ízérzékelésben

Bár a covid megjelenése óta ezekről a panaszokról egyből a koronavírus fertőzés jut az emberek eszébe, ám érdemes tudni, hogy pajzsmirigyzavart is jelezhet (főleg alulműködést).

  • Megfigyelések szerint 10 pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegből körülbelül 4 tapasztal valamilyen szaglászavart, míg 2-ből 1 kellemetlen ízt érezhet a szájában.
  • A betegek leggyakrabban a keserű és az édes íz érzékelésénél tapasztalnak változást, amiért valószínű, hogy a T3-T4 arányának változásai felelősek.
  • A szaglásban történő zavarok főleg az fT3 szinthez kapcsolódik, és kevésbé függ a TSH és a T4 hormonok ingadozásától.

Szerencsére azonban néhány hónapos pajzsmirigyhormonpótló terápia után az íz és a szagérzékelés visszatér (ha nem is teljesen, de nagymértékben).

Sárga tenyerek

A sárgás árnyalatú tenyerek szintén jelzésértékkel bírnak, ráadásul nem is egy ritka tünete a pajzsmirigygondoknak. Leggyakrabban autoimmun Hashimoto betegség áll a hátterében, mivel ekkor a béta-karotin nem képes megfelelően A-vitaminná alakulni, így annak felhalmozódása sárgás árnyalatúvá színezheti a bőrt.

Megfelelő kezeléssel a panaszok ellen

Szerencsére a pajzsmirigyzavarok nagy része gyorsan és egyszerűen kezelhető- mondja dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. Ez legtöbbször gyógyszeres terápiát jelent, amikor az optimális tartományba szorítják vissza a pajzsmirigy hormonok szintjét. A kezelés megkezdése után a panaszok jellemzően elmúlnak, vagy legalább nagymértékben csökkennek. Azt azonban tudni kell, hogy a terápiát általában a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, máskülönben a panaszok ismét megjelennek, esetleg súlyosabb szövődmények lépnek fel.

Bőrproblémák, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak

Sok esetben külsőnk árulkodik az egészségünkről, esetleges betegségeinkről. A testsúlyunk, hajunk, bőrünk állapota mind figyelemfelhívó lehet, mert könnyen lehet, hogy endokrin problémát jeleznek.

Száraz, hámló bőr

A bőr sejtjei folyamatosan cserélődnek, és ha a pajzsmirigy hormontermelése nem megfelelő, az bizony komoly hatást gyakorol a folyamatra, ráadásul dehidratációt is okozhat. Leginkább a szerv alulműködésére jellemző, hogy a beteg bőre száraz, pikkelyesen hámlik, esetleg ekcémás. Egy tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködéses betegek 74 százaléka szenved bőrszárazságtól.

Vitiligo, pigmenthiány

A vitiligo betegség egy pigmentációs zavar, melynek hátterében az epidermális melanocyták elleni autoimmun reakció áll. Ez a pigmentációs zavar gyakran társul valamilyen egyéb autoimmun betegséghez, közöttük gyakran pajzsmirigy autoimmun betegséghez. Ezért vitiligo fennállása eseten mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonok ill. antitestek laboratóriumi vizsgálata.

Bőrkeményedés, sárgás bőrelszíneződések

A sárgás elszíneződések a tenyéren gyakori a kétkezi munkát végzőknél, hiszen a fizikai munka miatt kialakuló bőrkeményedés és a szennyeződések könnyen elszínezhetik a tenyéren lévő bőrt. Azonban Hashimoto betegség is okozhatja a problémát, ugyanis ekkor nagy mennyiségű béta-karotin halmozódhat fel, mivel zavart szenved az A-vitamin anyagcsere, s a béta karotin nem tud megfelelő mértékben A-vitaminná alakulni - ez pedig sárgás-narancsos elszíneződést eredményezhet a bőrben.

Vörös arc, bőrpír

A rosacea jellemzően az arcon megjelenő, viszonylag gyakori, bőrpírral, értágulatokkal és kis göbökkel járó bőrbetegség. Több tanulmány is igazolja, hogy a kellemetlen bőrbetegség és az autoimmun pajzsmirigy betegség között összefüggés lehet; amellett, hogy ronthatja a rosaceás bőr állapotát, generálhatja is a problémát a hormonzavar.

Kezeléssel a bőrproblémák mérsékelhetőek

Amennyiben valaki az említett panaszokat tapasztalja, érdemes vizsgálatokat végeztetnie pajzsmirigyzavarok irányában, mely laborvizsgálatot (TSH, fT4, fT3, rT3, aTPO, aTG) és a szerv ultrahangos ellenőrzését foglalja magában. Ha bebizonyosodik a pajzsmirigy probléma, akkor a megfelelő terápia hatására általában a zavaró tünetek mérséklődnek vagy teljes egészében megszűnnek.

A pajzsmirigy laboratóriumi vizsgálatai

A pajzsmirigy működése különféle laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhető. Az ezekhez szükséges vért mintavételi tűvel nyerik ki a könyökhajlatból.

Amennyiben a beteg tünetei a pajzsmirigy alulműködésére (hipotireózis) vagy a pajzsmirigy túlműködésére (hipertireózis) utalnak, a pajzsmirigy rendellenes működésének megállapításához a kezelőorvos úgynevezett pajzsmirigy panelvizsgálatot kér, amely a pajzsmirigy hormonjainak mérését szolgálja.

A pajzsmirigy működésének laborvizsgálata az alábbi elemeket tartalmazza:

  • TSH: a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének vizsgálatára, valamint a pajzsmirigybetegségek gyógyszeres terápiájának utókövetésére szolgál.
  • TRH: a tireotropinfelszabadító hormon a hipotalamusz által termelt peptidhormon, amely az agyalapi mirigy elülső lebenyében serkenti a TSH elválasztást. Vizsgálja, hogy a pajzsmirigy hormontengelyen magasabb szinten van-e elváltozás.
  • Szabad T4 (tiroxin): a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének vizsgálatára, valamint a kezelés utókövetésére is alkalmazható.
  • Szabad T3 vagy össz-T3 (trijód-tironin): a pajzsmirigy túlműködésének vizsgálatára, esetlegesen a kezelés utókövetésére is alkalmazható.

Bizonyos esetekben a panel ún. T3-gyanta felvétel (T3RU) vizsgálatot is tartalmaz a szabad tiroxin indexének (FTI) kiszámításához. Ez a módszer a pajzsmirigyműködés kiértékelését szolgálja, korrigálva azon fehérjék változásait, amelyek hatással lehetnek az össz-T4 szintre.

A pajzsmirigy vizsgálat része lehet továbbá, hogy megvizsgálják, vannak-e pajzsmirigy ellenes antitestek azaz, Thyreoidea peroxidase antitest (anti-TPO vagy ATPO), Thyreoglobulin antitest (TgAb), Thyreoidea stimuláló hormon receptor antitest (TRAb). Kimutatásuknak autoimmun eredetű pajzsmirigyműködési zavarok elkülönítésében van szerepe.

Nem laboratóriumi vizsgálatok

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálata: amennyiben a beteg laboreredményeiben eltérés mutatkozik, vagy csomó tapintható a pajzsmirigyben. A szakorvos rutinszerűen kérhet pajzsmirigy ultrahangot, melyen a különböző betegségek által okozott strukturális eltérések ábrázolódhatnak, és segíthetnek a helyes diagnózis felállításában.

Nyaki röntgen, CT: bizonyos pajzsmirigybetegségek, például strúma (golyva) esetén szükség lehet más képalkotó eljárásra is, annak megítélésében, hogy az elváltozás pontosan hol helyezkedik el, és hogyan viszonyul a környező szövetekhez, szervekhez.

Bizonyos esetekben pajzsmirigy-szcintigráfia elvégzésére is szükség lehet

A vizsgálat során kis mennyiségű Tc-99m radioaktív anyagot adnak be injekcióban vagy szájon át a betegnek. Ez az anyag a jódhoz hasonlóan viselkedik a szervezetben, a pajzsmirigy sejtjei felveszik azt, és a gyenge radioaktivitás egy gammakamerával rögzíthető, így láthatóvá válik az anyag szerven belüli eloszlása, az anyagcsere ritmusa, ami alapján megítélhető a pajzsmirigy működése. A vizsgálatot megelőzően megengedett az étel- és italfogyasztás.

A pajzsmirigy elváltozásainak szövettani vizsgálatához a pajzsmirigy-göb biopsziára, úgybevezett vékonytű aspirációs citológiai vizsgálatára van szükség. A járóbeteg szakrendelőben végzett beavatkozás minimális fájdalommal jár, és mindössze néhány percet vesz igénybe. A vizsgálat során a szakorvos ultrahang segítségével meghatározza a göb helyét, majd egy vékony tűvel mintát vesz a megjelölt helyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyprobléma: 10 tünet, amit vegyen komolyan az endokrinológus szerint

Forrás: Endokrinkozpont