Ezeket látta már?

Pajzsmirigygyulladás, Hashimoto: komoly gondokat okozhat, ezekre figyeljen oda

Pajzsmirigygyulladás okai alulműködés túlműködés Hashimoto, tireoiditisz

A pajzsmirigybetegségek között nem ritka a pajzsmirigy gyulladása. Ezekre a tünetekre érdemes figyelni!

A betegség orvosi neve tireoiditisz (thyreoidea + -itis, azaz gyulladás). A folyamat átmeneti túlműködést eredményez – amit átmeneti alulműködés követ, de az is előfordulhat, hogy nincsen változás a pajzsmirigy működésében.

1. Autoimmun tireoiditisz (Hashimoto - betegség)

A Hashimoto a kutatójáról elnevezett betegség, más néven autoimmun tireoiditisz, ismeretlen okból indul, és mint minden autoimmun betegségben, a szervezet itt is saját sejtjei ellen fordul. A gyulladás következtében legtöbbször alulműködés (hipotireózis) alakul ki.

Általában idős emberekben gyakori, és családi halmozódást mutat. Nőkben kb. 8x (!) gyakoribb, és társulhat néhány kromoszóma-zavarral is, mint a Turner-, a Klinefelter-szindróma, vagy a Down-kór.

A Hashimoto tünetei:

 • A pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodása
 • gombócérzés a nyakon
 • a pajzsmirigy tapintásra megnagyobbodott, rugalmas, néha göbös.

A betegek mintegy 20%-ában észlelhető az alulműködés is, és néha társulhat hozzá egyéb belső elválasztású mirigy működésének zavara:

 • cukorbetegség
 • mellékvese-alulműködés
 • mellékpajzsmirigy-alulműködés
 • egyéb autoimmun betegség (vészes vérszegénység, reumás ízületi gyulladás, SLE, Sjögren-szindróma)

Fizikális vizsgálat, a tünetek és a laborparaméterek alapján lehet a Hashimotót kimutatni. Megszüntetni nem lehet, de a tünetek a pajzsmirigy-hormon pótlásával kezelhetőek.

2. Szubakut óriássejtes tireoiditisz

Valószínűleg víruseredetű betegség, hirtelen kezdődik, nyaki fájdalommal, hőemelkedéssel jár. Gyakran összetéveszthető fogászati betegséggel vagy torok- fülfertőzéssel. Jellemző lehet még a fokozott fáradtságérzés is. Kezelése tüneti: aszpirin, szteroidok. Az állapot általában néhány hónap alatt lezajlik – elmúlik, de visszatérhet.

A szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás - vagy más néven csendes, fájdalmatlan thyreoiditis- kezdetben pajzsmirigy túlműködést, majd később alulműködést okoz. Erőteljes tünetek híján az illető nem mindig fordul orvoshoz, pedig fontos lenne az állapot nyomon követése, ugyanis van, hogy a probléma krónikussá válik (bár előfordulhat, hogy hónapok alatt spontán megszűnik). A szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is ide tartozik, ám várandósság nélkül is jelentkezhet.

A csendes thyreoiditis-nél komolyabb tüneteket produkál a szubakut fájdalmas pajzsmirigygyulladás, melynek hátterében valószínűleg vírusos fertőzés áll.

A tünetek hirtelen és erőteljesen jelentkeznek

 • torokfájás
 • fülfájás
 • pajzsmirigy érzékenysége
 • hőemelkedés

Az előbbiekhez hasonlóan eleinte ez is túlműködést okoz, ami egy idő után alulműködésbe csap át. Spontán gyógyulhat, ám az utánkövetése nagyon fontos, hiszen tartós pajzsmirigy zavarokat is eredményezhet!

3. Rejtett limfocitás tireoiditisz

Főként nőkön, és szülés után fordulhat elő, eleinte túl- később alulműködéssel. Ritkán kezelendő, esetleg béta-blokkolóval a túlműködés tünetei. Az alulműködés idején pajzsmirigyhormon adandó, néhány hónapig. E betegség mintegy 10%-ban maradandó.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy-alulműködés vagy menopauza - így derítheti ki a szakorvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához