Ezeket látta már?

Pajzsmirigyrák esetén ilyen kezelések, terápiák jöhetnek szóba

Pajzsmirigyrák esetén ilyen kezelések, terápiák jöhetnek szóba

A pajzsmirigydaganat kezelése attól függ, milyen típusú a daganat, illetve milyen stádiumú a betegség, kialakultak-e esetleg áttétek, és figyelembe kell venni a beteg általános egészségi állapotát is.

A pajzsmirigyrák osztályozása

A pajzsmirigydaganatok osztályozhatók az alapján, hogy mely sejteket érint, mekkora a mérete, érinti-e a pajzsmirigy közelében található nyirokcsomókat, képzett-e már áttéteket.

Ezeket a szempontokat, valamint az érintett életkorát, általános egészségi állapotát, korábbi betegségeit figyelembe véve határozzák meg a kezelési tervet. A legtöbb esetben a pajzsmirigyrák jól kezelhető, az ötéves túlélési arány közel 100%-os is lehet.

A pajzsmirigydaganat terápiája

A pajzsmirigydaganat terápiája a legtöbbször a pajzsmirigy teljes vagy részleges eltávolításával történik (előfordulhat az is, hogy először csak a pajzsmirigy egy részét veszik ki, majd annak vizsgálata után úgy döntenek, hogy az egész pajzsmirigyet el kell távolítani).

Ez kiegészülhet a pajzsmirigy közelében lévő nyirokcsomók eltávolításával is, amennyiben azokra is átterjedt a daganat. A műtét szükségességét természetesen az határozza meg, hogy mekkora a daganat.

A nagyon kis méretű daganatoknál azt is javasolhatják, hogy csak figyeljék meg a tumort, annak esetleges növekedését a rendszeres ultrahangos vizsgálatokkal, ahelyett, hogy azonnal műtétet végeznének.

Élet a pajzsmirigy eltávolítása után

A műtétet követően szükség van ún. radiojód-kezelésre (RAI-ra), melynek célja, hogy maradéktalanul elpusztítsa az esetlegesen megmaradt pajzsmirigyszöveteket, ezzel pedig daganatos sejteket, áttéteket is. Ha a radiojód-kezelés nem bizonyul elég hatékonynak az áttétek kezelésében, akkor célzott sugár- vagy kemoterápia, esetleg ezek kombinációja is indokolt lehet.

Ezeket a módszereket azonban általában csak akkor javasolják, ha a betegség áttéteket is képzett, vagyis a daganatos sejtek más szerveken is megjelentek, vagy ha a pajzsmirigydaganat esetében hatékonyabbnak tartott módszerekre az adott esetben nem reagál megfelelően a beteg szervezete.

Mi a teendő, ha göbös a pajzsmirigy? Kattintson tovább!

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy eltávolítása után az érintettnek naponta hormontartalmú gyógyszereket kell szednie. Ezzel lehet pótolni azokat a nélkülözhetetlen hormonokat, melyeket a pajzsmirigy állított elő. A pajzsmirigy-hormonok nagyon nagy szerepet játszanak többek között az anyagcsere szabályozásában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyultrahang: erre számíthat, ha gond van a pajzsmirigyével

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához