Ezeket látta már?

Túl sok prolaktin férfiaknál: ez okozhatja

prosztatarák, prosztatarák szűrés, PCA3, PSA, A férfi egészség hónapja, prosztata, prosztatagyulladás

A prolaktin leginkább a nők kapcsán kerül szóba, hiszen legfőbb szerepe a szoptatás támogatása, így szintje a várandósság során növekszik.

Igen ám, de terhesség nélkül nagy mennyisége komoly problémákat okozhat, nem csak a nőknél, de a férfiaknál is. Hogy mi válthatja ki a túltermelődését és milyen problémákat generálhat a magas prolaktin szint az erősebb nem képviselőinél, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa mondta el.

Prolaktin- nem csak a tejtermelődésért felelős

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin legfontosabb szerepe a szoptatásban, a tejtermelésben van: hozzájárul a mellek növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint a tejtermeléshez. Érdemes tudni, hogy ezen kívül más fontos funkciókat is ellát, hiszen hatást gyakorol a reproduktív rendszerre, befolyásolja a viselkedést, szabályozza az immunrendszert, valamint igen fontos szerepe van stresszhelyzetek esetén is, hiszen a stresszválasz magában foglalja a prolaktin felszabadulását is.

Termelődését az agyalapi mirigyből elsősorban a dopamin és az ösztrogén szabályozza. A dopamin korlátozza a prolaktin termelést, így minél több dopamin van a szervezetben, annál kevesebb prolaktin szabadul fel (emellett a prolaktin pedig fokozza a dopamin kiválasztódását). Az ösztrogén ezzel szemben növeli a prolaktin termelését és felszabadulását.

Amikor túl sok prolaktin

Amennyiben megemelkedett a prolaktin mennyisége, az sokszor komoly gondokat okozhat. Leggyakrabban a nők kapcsán kerül szóba a probléma, hiszen igen sok esetben ez áll a teherbeesési nehézségek mögött, ám a férfiaknál is kellemetlen panaszokat okozhat.

A férfiaknál a magas prolaktin szint tünetei a következők lehetnek:

· Megnagyobbodott, megduzzadt mellek

· Tejcsorgás

· Meddőség

· Alacsony nemi vágy

· Merevedési zavar

· Fejfájás

· A testszőrzet csökkenése

A prolaktin emelkedett szintje igen káros hatással van a férfiak reprodukciós képességére a GNRH-n keresztül, ugyanis ez a a luteinizáló hormon (LH) és a follikulus stimuláló hormon (FSH) termelését serkenti A GnRH kiválasztása pulzáló jellegű, ami LH-választ, így tesztoszteronszintézist vált ki. A prolaktin azonban gátolja ezt a folyamatot, ami pedig jelentős hatást gyakorol a spermatogenezisre, így a spermakép romlik.

Mi az oka a magas prolaktin szintnek?

A túl magas prolaktin szint legfőbb oka a krónikus stressz, mivel ez a hormon vezérli le a mindennapi kihívásokat, napirendünket. Előfordulhat azonban, hogy az agyalapi mirigy betegsége vagy bizonyos gyógyszerek, egyéb betegségek (pl. vesebetegség, pajzsmirigy- alulműködés, övsömör, vesebetegség) váltják ki a problémát.

Sokáig adenomának (ami egy jóindulatú daganat) tulajdonítottuk a prolaktin fokozott termelődését, ám valójában az ok a túl sok stressz, ami miatt az agyalapi mirigy a nagyobb hormontermelés szükségessége miatt kis göböt alkot- tette hozzá dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Mit lehet tenni?

Hogy miként lehet csökkenteni a prolaktin mennyiségét, az a kiváltó októl függ. Amennyiben gyógyszer okozza a problémát, úgy annak abbahagyása, illetve más szerre való áttérése jelent megoldást. Fontos továbbá az olyan betegségek terápiája is, melyek magasabb prolaktin szintet eredményeznek. Az endokrinológus szerint a műtétre csak kevés esetben van szükség, ami a legtöbbet segíthet, az a stressz csökkentése (pontosabban a megfelelő stresszkezelés elsajátítása), amit, ha kell, gyógyszeres terápiával kell kiegészíteni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez betegséget a menstruáció alatti görcsös fájdalom?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#férfiak

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához