Szponzorált tartalom

Hízás klimax alatt? Ezt teheti ellene!

#klimax #változókor #Meghan hercegné #menopauza
2019.08.06.

Sok nőnek okoz gondot negyven fölött a testsúlya, hiszen sokunkkal előfordul, hogy ebben az életkorban hízni kezdünk. A háttérben általában hormonális változások húzódnak, és a klimax bekövetkeztével a helyzet gyakran csak rosszabbodik. Vajon megakadályozható-e az elhízás a menopauzában?

Rossz hír: évről-évre egyre kevesebb kalóriára lenne szükségünk

– Ugyanazt eszem, mint korábban, ugyanúgy élek, ahogy eddig is éltem, emiatt érthetetlen, hogy mitől hízom!” – panaszolja a 46 éves Rita, aki nincs egyedül ezzel a problémával. A korosztályában sokan tapasztalják, hogy évről-évre egyre többet mutat alattuk a mérleg. Ez nem véletlen, hiszen fiatalon általában gyorsabb az anyagcserénk, ám ahogy korosodunk, a folyamat lassul. Nőknél a menopauza közeledtével megint csak komoly változás indul be, hiszen a női hormonháztartás alaposan átrendeződik, és ez többek között a testsúlyra is hatással lehet. A menstruáció elmaradása után pedig a szervezet érthetően kevesebb energiát igényel, elvégre többé nem kell hónapról hónapra új méhnyálkahártyát létrehoznia. Ha sem a táplálkozásunkon, sem a napi mozgásmennyiségünkön nem változtatunk, az annyit tesz, hogy ugyanannyi energiát viszünk be a szervezetbe, mint korábban, holott a testünk már jóval kevesebbet igényelne. Nyilván nem újdonság, hogy a fölöslegesen bevitt és el nem égetett kalóriákból tartalék fog képződni, méghozzá zsírpárnák formájában.

Hirdetés Forrás: egeszsegkalauz.hu

A klimax idején ezért fokozódik a hízásra való hajlam

A klimaxot nem véletlenül nevezik változókornak, elvégre ilyenkor komoly változások zajlanak le a női szervezetben. Fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, aminek hatására el-elmaradozik, majd végleg megszűnik a menstruáció. Az egész folyamat pár éven át eltart, és sokak számára ez megterhelő időszakot jelent. A hormonális változás nyomán ugyanis többféle testi és lelki tünet jelentkezhet. A legismertebbek a „klimaxos” hőhullámok, a fokozott izzadás, az alvászavarok, illetve a hangulatingadozás. Mindez már önmagában is annyira kimerítő lehet, hogy mellette az a kis testsúly gyarapodás már szinte fel sem tűnik. Pedig a hétről-hétre felkúszó dekák idővel kilókká állnak össze! Egy-két extra kilócska talán még nem a világ vége, ám amikor már öt-tíz kilónyi, vagy még több fölösleget sikerül összegyűjteni, az már kétségbeejtő is lehet.

A változás ellen egyet tehetünk: ha mi is változtatunk!

Két út áll előttünk: beletörődni a látszólag – de csak látszólag! – megváltoztathatatlanba, amit a természet ránk tukmál, és tovább hízni, vagy felvenni a kesztyűt, és igenis tenni valamit a folyamatok megfékezésére.

Mivel a változókori folyamatok hátterében a női hormonok megváltozott szintje áll, „logikus” megoldásnak tűnhet a hiányzó hormonok visszapótlása. Csakhogy a hormonpótlás nem mindenkinek ajánlott, különösen azoknak nem, akiknek a családjában előfordult már mellrák, esetleg trombózis. De sokan eleve ódzkodnak a hormonterápiától, vagy csak egyszerűen a természetes módszerek hívei. Ők azok, akik például a klimaxos tüneteik enyhítésére is inkább bizonyos gyógynövények segítségét veszik igénybe. A hormonpótlástól pedig aligha várhatjuk a lánykori alakunk visszatértét, azért ugyanis nekünk kell tennünk. Első lépésként be kell látnunk, hogy ha a számunkra előnytelen hízási folyamat a korábbihoz képest változatlan életmódunk és étkezési szokásaink mellett következett be, akkor bizony ezeken változtatnunk kell. Meg kell tanulnunk, vagy ki kell kísérleteznünk, hogyan vigyünk be kevesebb kalóriát és több hasznos tápanyagot a szervezetünkbe, illetve nem árt megnövelnünk a napi mozgásmennyiségünket is.

Ne dőljünk be a tömegmédia üzeneteinek!

A testsúly kapcsán jelenleg kétféle irányzat uralja a köztudatot: az egyik a féktelen önsanyargatással tökéletesre formált bikinitestet propagálja, a másik a „fogadd el és szeresd önmagad” jegyében még az extrém túlsúlyt is természetesnek és elfogadottnak állítja be. Találjuk meg a középutat! Elvégre az élet nem szólhat csak fogyókúráról, lemondásról és aszkézisről, de azt se feledjük el, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai kérdés, hiszen számos egészségügyi kockázata van, a magas vérnyomástól a cukorbetegség kialakulásának veszélyéig. 

Forrás: EgészségKalauz