Ezeket látta már?

A figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő tinik könnyen internetfüggők lehetnek

2009.10.09. Módosítva: 2015.11.04.

A figyelemzavaros hiperaktivitásban (ADHD), depresszióban és szociális fóbiában szenvedő tizenévesek gyakrabban válnak internetfüggővé, mint egészséges társaik – állítják tajvani kutatók, akik attól félnek, hogy a számítógépfüggőség súlyos közegészségügyi problémává fajulhat.

A felmérésben 2293 hetedik osztályos tanulót kérdeztek pszichiátriai betegségeikről, majd 6-24 hónap elteltével internetezési szokásaikról kérdezték őket, különösen a neten töltött idő és a meglátogatott honlapok szempontjából. A vizsgálat végére a diákok 11 százaléka lett internetfüggő, ők főként játékkal és cseteléssel töltötték az időt. Az ADHD-s illetve emberkerülő fiúk és lányok nagyobb valószínűséggel váltak függővé, a depresszió és a szociális fóbia azonban csak a lányokra volt ilyen hatással.

"Nagyon is érthető, miért is vonzó az internet ezek a gyerekek számára" – mondta el a felmérés kapcsán Michael Gilbert, a Dél-Kaliforniai Egyetem Annenberg Kommunikációs Tanszékének vezető kutatója. "A hiperaktív gyermekek sebességét felveszi, a depressziósok vagy szociális fóbiások kapcsolatba kerülhetnek sorstársaikkal. Mesterséges világokban kiélhetik fantáziáikat vagy más karakterek bőrébe bújhatnak. A dühöt vagy ellenségességet is levezethetik."

Definíció szerint internetfüggőségről beszélünk, amikor a netezés már negatív hatásokkal van az iskolai osztályzatokra, a családi kapcsolatokra vagy az érzelmekre, ilyenkor jellemzően minden más tevékenység helyét a netezés veszi át. A legfőbb kockázati tényezők a férfi nem, a heti több, mint 20 óra netezés és az online játékok. A tinik szüleinek oda kellene figyelnie arra, mennyi időt tölt a gyermek a neten és milyen oldalakat látogat, különösen igaz ez a mentális problémákban szenvedő tizenévesek szüleire. Mivel azonban a számítógép és az internet használata egyre inkább jelen van mindennapi életünkben, nagyon nehéz korlátozni a használatot.

A cikk az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóirat októberi számában olvasható.

Forrás: Medipress