Ezeket látta már?

Agyi stimuláció: hirtelen megvilágosodás?

Hirtelen megvilágosodáshoz vezethet az elektromos agyi stimuláció... A legújabb kutatások szerint a nem-invazív elektromos agyi stimuláció segíthet bizonyos összetett és ismeretlen problémák megoldásában.

Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint azok az önkéntesek, akiknek temporális lebenyét elektromosan stimulálták a vizsgálatok során, háromszor nagyobb eséllyel oldottak meg új és ismeretlen feladatokat, mint a kontrollcsoportban lévő önkéntesek.

Agyi stimuláció: hirtelen megvilágosodás?

"Az új problémák megoldásának legtöbbször az szab gátat, hogy hajlamosak vagyunk a már jól bevált formulákban gondolkodni - olvasható a Richard Chi és Allan Snyder kutatók által kiadott sajtóközleményben - A direkt transzkraniális (koponyán keresztüli) stimuláció átmenetileg növeli vagy csökkenti az agyi sejtek számát. Ez a teljesen biztonságos és nem-invazív technológia segíthet a jobb és bal agyfélteke működésének fokozásában, valamint bizonyos agyi pályák aktiválásában vagy kiiktatásában."

A kutatók szerint a jobb elülső temporális lebeny a felelős a problémamegoldásért, valamint az új módszerek és megoldások létrehozásáért, ezért a bal elülső temporális időleges kiiktatása olyan gondolkodásmódhoz vezethet, amit kevésbé befolyásolnak a korábbi beidegződések.

A kutatás részletes leírása a PLoS One című szaklap február 2-ai online kiadásában olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához