Ezeket látta már?

Alzheimer-kór: összefüggésben lehet a magas vérnyomással

demencia, elbutulás, emlékezetzavar

Kutatók érdekes összefüggéseket tártak fel.

Egy új tanulmányból kiderült, hogy genetikailag minél magasabb volt valakinek a HDL-koleszterinszintje (jó koleszterinje) vagy a szisztolés vérnyomása, annál nagyobb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A nagyszabásúnak számító vizsgálat 39 106 Alzheimer-kóros ember adatait tartalmazta, valamint további 401 577 olyan emberét, akik nem szenvedtek Alzheimer-kórban.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb típusa, amely 6,5 millió 65 éves és idősebb embert érint csak az Egyesült Államokban. A folyamatos hanyatlás kihat a gondolkodásra, a viselkedésre, a szociális készségekre és az önálló működésre való képességre. A kutatók világszerte a demencia okainak feltárásán dolgoznak, és számos tanulmány a progresszív betegséget mind a genetikával, mind a módosítható életmódbeli jellemzőkkel hozta összefüggésbe.

Dr. Sudha Seshadri, a San Antonió-i UT Health Science Center neurológiaprofesszora megjegyezte, hogy a magasabb HDL, némi aggodalmat kelt a demenciával kapcsolatban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a magasabb HDL-koleszterin megvédheti az embereket a szívproblémáktól, akik ezáltal hosszabb életet élnek, és így több idő marad a demencia kialakulására.

Demencia: a memóriavesztéstől az agresszivitásig

A demencia változatos tünetekkel járhat:

  • Feledékenység, memóriavesztés – eleinte csak rövidtávon: tárgyak elvesztése, kérdések ismételgetése.
  • Beszédbeli nehézségek, a gondolatok megértésének és kifejezésének problémái.
  • A mindennapi döntéshelyzetek, a tervezés nehézségei: a számlák befizetése, a pénzkezelés, a háztartás egyre problémásabb lehet.
  • Tárgyak, személyek felismerésének zavara.
  • Pszichés változások, zavarok: szorongás, depresszió is kialakulhat.
  • Korábban kedvelt tevékenységek feladása, a motiváció hiánya, szinte bezárkózás a lakásba, izoláció.
  • Személyiségváltozás: agresszivitás, elutasító magatartás, közömbösség, nyugtalanság alakulhat ki olyan személyeknél, akikre ez nem, vagy nem ilyen mértékben volt jellemző.
  • A késői fázisban ködös tudatállapot állandósulhat, és komoly vegetatív zavarok társulhatnak hozzá, mint pl. a vizelet vagy széklet inkontinencia.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához