Ezeket látta már?

Az ezredik agyműtét Debrecenben

Az ezredik gamma sugársebészeti beavatkozást végezték el az ország egyetlen "dedikált agyi gamma sugársebészeti centrumában", a Debreceni Egyetemen (DE) - jelentette be Bognár László professzor, az idegsebészeti klinika igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Fülesdi Béla egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) elnökhelyettese elmondta: a gammasebészeti központ új perspektívát nyitott az agysebészetben: egyrészt lerövidíti a kezelési időt, másrészt új életminőséget jelent a betegeknek.

Az ezredik agyműtét Debrecenben

Bognár László professzor hozzátette: a sugársebészeti eljárás nagy előnye, hogy azzal olyan agyi áttétek és elváltozások is orvosolhatók, amelyek hagyományos idegsebészeti beavatkozással nem érhetők el.

A gammasebészeti központ három évvel ezelőtti indításakor azt tervezték, hogy évente 200 beavatkozást végeznek. Ezt sikerült 300 fölé emelni, így már ezernél több műtétet végeztek a gammakéssel - magyarázta a professzor.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: évi 600 beteget tudnának a teljes kapacitást kihasználva ellátni, ennek "az egészségpolitika szab határt".

A gammakés nagy hatékonysággal alkalmazható az agyi áttéteknél, ugyanis a berendezéssel az agy legrejtettebb zugában lévő daganatot is el lehet érni - mondta Bognár László.

A beteget a vizsgáló orvosa küldi konzultációra a gamma sugársebészeti centrumba. Olyan programozással történik a beteg előkészítése, hogy gyakorlatilag nincs várólista - tette hozzá az agysebész.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelynek eredményeként három éve létrejött az országban egyedüli gammasugár-sebészeti központ.

Emlékeztetett rá: Debrecen önkormányzata - a vagyonkezelő holdingon keresztül - kétharmad részben tulajdonosa a gammacentrumot az egyetem területén működtető Brain-X Kft.-nek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához