Ezeket látta már?

Élet a szélütés után (stroke rehabilitáció)

A szélütés utáni otthoni rehabilitáció eredményessége eléri a hightech terápiáét. Az eddigi legnagyobb e témában készült tanulmány azt mutatja, hogy szélütés után az otthon végezett rehabilitáció ugyanolyan mértékben segítette a páciensek járásának javulását, mint a drága eszközökkel végzett mozgásterápia - közölték amerikai kutatók.

Az Amerikai Stroke Társaság Los Angeles-i nemzetközi konferenciáján ismertetett követéses vizsgálatban még azoknál is jelentős javulást találtak, akik az intenzív otthoni - erőfejlesztő és egyensúlyt javító - rehabilitációs programot csak fél évvel a szélütés után kezdték el.

Élet a szélütés után (stroke rehabilitáció)

A tanulmányba 400, szélütésen átesett embert vontak be. A páciensek egyik csoportja 2 hónappal, míg a másik 6 hónappal a szélütés után kezdte meg a mozgásterápiát. Az eredményeket egy év elteltével értékelték a kutatók.

Egy harmadik csoport speciális gépen edzett, amely alapvetően egy taposószalag, ám a testet részlegesen megtámasztják a járás közben, hogy segítsék megtartani a gyakorló egyensúlyát edzés közben. A páciensek másik két csoportja otthon gyakorolt képzett gyógytornász segítségével.

Egy év elteltével a szélütésen átesett emberek 52 százalékánál találtak jelentősnek minősíthető javulást járásképességükben. Nem volt különbség abban, hogy melyik módszerrel edzett valaki, illetve 2 vagy 6 hónappal kezdte-e a szélütését követően.

Forrás: MTI