Ezeket látta már?

A nő azt hitte, hogy a férje kiszeretett belőle, ám kiderült, súlyos betegséggel küzd

kiszeret, betegség, demencia, FTD, frontotemporális

Egy otthonba kellett vonulnia a férfinak, akiről a felesége azt hitte, csupán lusta és depressziós.

Kristin Holloway igen boldog életet élt férjével Lee-vel, mielőtt kiderült, hogy súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenved és speciális ellátásra szorul. A férfi a házzasságkötésük után egy évvel furcsa tüneteket kezdett mutatni: a korábban magára sokat adó, igényes Lee először a munkáját kezdte kevésbé komolyan venni, majd később a személyes higiéniát is elhanyagolta. Mellőzte a zuhanyzást, az előző napi, koszos ruháit vette fel és befelé fordult. A nő ekkor 6 hónapos terhes volt első gyermekükkel.

Kristin először úgy gondolta, hogy egy korábbi műtét miatti lábadozása húzódik el, ám nem sokkal később férje otthagyta a munkahelyét és állapota rohamosan romlani kezdett.

-Nem cserélte le a pizsamáját és sok időt töltött a kanapén. Ugyanazokat a filmeket és tévéműsorokat nézte újra és újra - írta Kristin a SELF Magazine- ban, aki azt is észrevette, hogy Lee kényszeresen, folyamatosan számolta a padlódeszkákat a házban és a kinti fákat.

A férfi felesége vajúdását és császármetszését végig aludta és kényszeres dolgai is súlyosbodtak. Egyre inkább magába fordult, ám azt hajtogatta: „megjavulok”.

Kristin úgy gondolta, Lee nem boldog a házasságukban, így családterapeutához fordultak, ahol férje igen üresnek tűnt.

A diagnózis: demencia

Nem sokkal később a nő orvosokhoz, kivizsgálásokra küldte Lee-t: háziorvoshoz, neuropszichológushoz, kardiológushoz, pszichiáterhez.

A neuropszichológus azt mondta, hogy a 35 éves Lee vagy igen súlyos pszichológiai törést szenvedett el, vagy az állapota oka neurológiai.

A lesújtó diagnózist a pszichiátertől kapták meg.

-A pszichiáter azt mondta, hogy hosszú, nehéz út előtt állok. Azt kérdeztem: "Nos, ez mit jelent?" Erre azt válaszolta, hogy lehetséges, hogy Lee a korai demencia egy ritka formájával küzd – mondta Kristin.

-Nem is válaszoltam. Arra gondoltam, hogy demencia? Ez az a betegség, ami az időseknél van, amikor elkezdenek elfelejteni dolgokat? Ez nem lehetséges. Ez volt az utolsó dolog, amire valaha is gondoltam.

„Az egész világom véget ért”

A diagnózis beigazolódott, miután egy MRI-vizsgálat kimutatta, hogy Lee-nek az életkorával összeegyeztethetetlen agysorvadása van.

-Az egész világom véget ért. Eddig a pontig még reménykedtem benne, hogy súlyos, de kezelhető pszichés zavara van.

Kristin felmondott a munkahelyén, hogy a férje mellett lehessen, ameddig csak lehet.

Miután a San Francisco-i USFC Memory and Aging Center szakemberei frontotemporális demenciát (FTD) diagnosztizáltak, az orvosok felkészítették a nőt, hogy a betegségre nincs gyógymód és folyamatosan romlani fog Lee állapota.

-Lee még csak nem is fogta fel ennek a diagnózisnak a súlyosságát.

Egy idő után ön-és közveszélyessé vált

Bár Kristin egy darabig megpróbálta ápolni férjét, ám miután önmagára és családjára is veszélyessé vált (volt, hogy nyitva hagyta a bejárati ajtót, a babakarámot, kirohant az autókkal teli útra), így otthonba került.

- Fizikailag még aktív, de már nem beszél- mondta Kristin.

- A fiam fejlődésének és Lee leépülésének szembeállítása egy vad utazás volt: amikor a gyerekünk bilizni kezdett, Lee inkontinenciás lett. Amikor a fiam beszélni kezdett, Lee abbahagyta.

Kristin most havonta egyszer meglátogatja férjét és csatlakozott a The Association for Frontotemporal Degeneration igazgatóságához, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a súlyos állapotára.

Mi az a frontotemporális demencia?

A frontotemporális demencia (FTD) az agy elülső és/vagy temporális lebenyének degenerációja által okozott agyi rendellenesség. FTD esetén ezeknek a lebenyeknek egy része összezsugorodik (atrófia). A tünetek attól függenek, hogy az agy melyik része érintett. Az állapot nem gyógyítható, sőt, folyamatos romlással kell számolni.

A betegség előrehaladtával az érintett személy egyre nehezebben végzi el a mindennapi tevékenységeket, előfordulhat, hogy nem megfelelően viselkedik közösségben, kommunikációja romlik. Egy idő után közönyössé válik, csökken a személyes higiénia iránti igény, kényszeres cselekvések jelenhetek meg, a beszédkészség csökkenhet, megszűnhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy titokzatos betegség szinte vámpírrá változtatta a tanárnőt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához