Ezeket látta már?

Ingyenes támogató program indul az időskori demencia megelőzésére

demencia életmód időskor támogató program táplálkozás néptánc

Mutatjuk a program részleteit, ezeket érdemes tudni róla.

Magyarországon először indul időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató intervenciós program. A programot a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ vezetésével szervezik.

A legújabb kutatási eredmények egyre jelentősebb szerepet tulajdonítanak az életmódnak és a környezeti hatásoknak az időskori szellemi és fizikai egészség megőrzésében.

"Ennek a programnak a célja az, hogy megértsük, mi történik az agyban egy intenzív, jól megtervezett életmódváltás következtében. Nagyon sokat tudunk már arról, hogy hogyan változik az agy idős korban. Nem pozitív irányba, ezt mindannyian tudjuk" – emeli ki Prof. Vidnyánszky Zoltán az Agyi Képalkotó Központ vezetője.

Kimutatták, hogy tudományosan megtervezett életmóddal akár 40%-kal csökkenthető az időskori idegrendszeri betegségek kialakulása. Azok az életmód programok bizonyultak leginkább hatékonynak, melyek egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás és a társas kapcsolatok megőrzését, és segítenek az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában.

"Az utóbbi években főleg állatkutatásokban fontos eredmények jelentek meg, amik azt feltételezik, hogy ezeket az öregedési folyamatokat jelentősen lehet lassítani, és bizonyos értelemben egyes funkciókat visszarendezni" – teszi hozzá Prof. Vidnyánszky Zoltán.

Öngondoskodó módon, tudatosan irányítva és tervezve az életünket, nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy idős korunkban is egészségesek, szellemileg és fizikailag is jó állapotban maradjunk. Tehát a saját kezünkben van a jelentős része annak, hogy mi hogyan fogunk öregedni.

Miből áll a program?

A program egy nyolc hónapon át tartó csoportos intervenciót kínál, amely egyidejűleg támogatja a fizikai és szellemi aktivitást, a társas kapcsolatokat, valamint az egészséges táplálkozási szokásokat. Fizikai és szellemi állapotfelmérést végeznek a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazásával.

A program egyidejűleg támogatja:

 • a fizikai és szellemi aktivitást
 • a társas kapcsolatokat
 • az egészséges táplálkozási szokásokat.

A program hatékonyságát az előrehaladás személyre szabott követésével és folyamatos visszajelzésekkel segítik.

Az állapotfelmérés az Agyi Képalkotó Központban történik. A programokat budapesti helyszíneken tartják, három csoportot indítanak, a tervek szerint csoportonként húsz fővel.

Kiknek szól a program?

 • Akik a 65−75 éves korosztályba tartoznak.
 • Akik heti 3 x 1 órát a szellemi és fizikai frissességük megőrzésére tudnak szánni.
 • Akik szeretnének egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség részévé válni.

Első körben kifejezetten olyan jelentkezőket várnánk, akik még egészségesek, tehát a demencia jeleit nem mutatják. Először felmérjük a program hatását azoknál, akik még nem érintettek a demenciában, hogy tudjuk, náluk hogyan működik ez a program. Az is fontos, hogy próbálunk már most egy rizikócsoportot felkarolni az egészségesek között is" – tájékoztat Lukács Borbála, tudományos segédmunkatárs, a projekt koordinátora.

Jelentkezzen a programra, ha:

 • vérnyomás problémái vannak
 • koleszterinszintje magas
 • inaktív a hétköznapjaiban
 • beszűkültek a szociális kapcsolatai
 • szívesen lenne társaságban.

Ezért is érdemes jelentkezni

A program résztvevőinek előzetes állapotfelmérése összetett lesz, a legújabb és legpontosabb módszerekkel végzik az MR központban, ezután kognitív tesztekkel, a szellemi képességeiket is felmérik. Ezen kívül a legújabb eljárásokkal vér-biomarkereket mérnek, különös tekintettel a gyulladási markerekre, amelyek a szervezetben lévő krónikus gyulladásra utalhatnak. Ez azért különösen fontos, mert a gyulladási folyamat nagyon erős kockázati tényezője a demencia kialakulásának. Jelentős a bélrendszerben élő mikroorganizmusok, a mikrobiomok a vizsgálata is, hiszen egy új kutatás szerint kiemelt szerepe lehet a fizikai aktivitás dopamin termelő hatására a bélrendszer mikrobiomok közvetítő szerepének.

"Ez a program egy kutatási projekt része is lesz, és mi kutatókként, szakemberekként az előtte-utána állapotot tudjuk majd rögzíteni, és azt vizsgáljuk, hogy a résztvevőink a program hatására milyen változásokon mennek keresztül" – mondja Lukács Borbála, a projekt koordinátora.

Nemzetközi tapasztalatok alapján

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányából fakadóan a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábban történő azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. Az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a sok szempontból úttörőnek számító FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat.

Hatvankét országban van már jelen ez a vizsgálati módszer, ehhez csatlakozott immár Magyarország is, tehát a hazai program összehangoltan történik a nemzetközi ajánlásokkal.

"Nagyon érdekes dolog, hogy nem működik ugyanaz Magyarországon, mint Finnországban. Tehát az ajánlásokat megfogadva itt kell kidolgoznunk egy saját programot" – magyarázza Vidnyánszky Zoltán professzor.

Milyen programok lesznek?

Ez gyakorlatilag egy klinikai vizsgálat. Három csoportot indítanak, az egyik csoport foglalkozásai a néptáncra épülnek majd, a Nemzeti Táncegyüttessel közösen dolgozták ki a programot. Fokozatosan tanulnak majd egyre több és nehezebb tánclépéseket az idősek. Kiegészítik énektanulással is, ami még komplexebbé teszi ezt a folyamatot. Azonban a legfontosabb mindebben, hogy közösségben történik.

Ennek jelentőségét emeli ki az alábbi momentum is:

"Az előzetes vizsgálatban résztvevők a hatodik alkalommal már tizenöt perccel hamarabb jöttek, hogy tudjanak beszélgetni. Két hónap után pedig már sütötték a sütiket egymásnak. Tehát ez az, amit nem tudunk más módszerrel megvalósítani" – húzza alá Vidnyánszky Zoltán professzor.

A másik csoportban egy másfajta fizikai aktivitást fognak megvalósítani. Az ő foglalkozásaikat a Magyarországi Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel közösen, egy erre a célra jól használható edzőközpontban szervezik. Itt szintén csoportosan, közösségben tartják a foglalkozásokat, szerteágazó mozgásmintákat építenek be.

A harmadik csoport, a kontroll csoport lesz, mert a kutatás miatt erre is szükség van. Ők a nyolc hónap letelte után mennek át aktívba, talán ők lesznek az igazán szerencsések, mert addigra még gördülékenyebben működik majd a program.

A heti háromszor egy óra lesz a fő foglalkozás, de ezen kívül szerveznek még túraprogramokat, ösztönzik az időseket a mozgásra és mindenki kap egy okos órát, mérni fogják a résztvevők aktivitását a teljes program alatt.

Az egész programnak lesz egy online platformja, ahonnan a szervezők tudnak majd a résztvevőknek speciálisan, személyre szabva javaslatokat tenni étrendre, fizikai aktivitásra is.

Terveznek előadásokat – közös színházi előadás is felmerült – mert nagyon fontos, hogy a szellemi aktivitást minél erősebben, több oldalról fejlesszék.

"Ez egy nagyon komplex, nagy program lesz, bízunk benne, hogy sokan jelentkeznek. Azt szeretnénk ezzel a kutatással egyértelműen igazolni, hogy komoly, az idegrendszert, agyat érintő, pozitív hatású folyamatok indulnak be az életmódváltás hatására" – hangsúlyozza Vidnyánszky Zoltán professzor.

Használható tudást is adnak

"Úgy képzeljük el ezt a programot, és úgy próbáljuk kialakítani, hogy az ne csak a program idején használható tudás, vagy szokás legyen, hanem olyan gyakorlati tanácsokkal látjuk el a résztvevőket, amit a saját életükbe be tudnak illeszteni" – mondja Lukács Borbála projekt koordinátor.

A program alatt a résztvevőket végig egyénre szabottan segítik a csoportvezetők, neurológusok, dietetikusok is. Ezeket az életmódbeli változtatásokat remélhetőleg hosszú távon is meg is tudják majd tartani a résztvevők.

A program további részletei megtekinthetők itt.

Jelentkezni itt lehet a programra:

 • e-mail: mri.akk@ttk.hu
 • Agyi Képalkotó Központ, 1117 Bp., Magyar tudósok körútja 2.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek az agyi rendellenességek egyértelműen összefüggnek az alvás minőségével!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: Természettudományi Kutatóközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához