Ezeket látta már?

Mobilhasználat hatása az agyi anyagcserére

Fokozza a mobiltelefon az agy egy részének glükóz anyagcseréjét. Fokozza a mobiltelefon az antennájához legközelebbi agyi rész glükóz anyagcseréjét, az azonban továbbra is kérdéses, hogy okoz-e bármilyen ártalmat - derül ki egy amerikai kutatásból.

Nora Volkow, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatója és kollégái 47 emberen vizsgálták a mobiltelefon agyműködésre gyakorolt hatását: ötven percen át bekapcsolt mobilt tartottak a kísérletben részt vevők füléhez. Kimutatták, hogy a telefon 7 százalékkal intenzívebbé tette a legközelebbi agyrész glükóz anyagcseréjét. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ebből önmagában semmilyen következtetés nem vonható le a mobil esetleges agydaganatot okozó vagy bármilyen egyéb káros egészségügyi hatásaira vonatkozóan.

Mobilhasználat hatása az agyi anyagcserére

A mobiltelefonok használata drámai mértékben megnőtt az 1980-as évek elejére-közepére eső megjelenésük óta: ma mintegy ötmilliárdot használnak világszerte. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a mobilhasználatot az agydaganatok kialakulásával, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagyszabású kutatása azonban nem vezetett egyértelmű eredményre.

A Journal of the American Medical Association című folyóirat szerdai számában megjelent tanulmányra reagáló két kutató, Henry Lai a (seattle-i székhelyű Washingtoni Egyetem) és Lennart Hardell (svédországi Örebro egyetemi kórház) a további kutatások szükségességére hívta fel a figyelmet.

Patrick Haggard, a University College London (UCL) professzora ugyanakkor azt emelte ki, hogy az agyi anyagcserében a megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű változást tudnak előidézni természetes folyamatok, így például a gondolkodás is.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához