Ezeket látta már?

Nem tud éjjel aludni? Hormonzavara is lehet

melatonin, alvászavar

A rossz alvás hátterében hormonzavar is állhat.

Az eddig is ismert volt, hogy az agysérülések után komoly alvásproblémák léptek fel állapotuk szövődményeként, de idáig ismeretlen volt, hogy vajon mi okozza ezt a kínzó változást. Az ausztrál Monash Egyetem kutatója, Shantha Rajaratnam az Amerikai Neurológiai Akadémia kiadványában közzétett tanulmányában vizsgálta az összefüggéseket az alvászavarok és az agysérülések között.

Mi a melatonin?

A vegyület hormonhatású szer, tirptaminszármazék. Növényekben és állatokban is megtalálható, emberben a tobozmirigy termeli, endokrin hormonként viselkedik. Állatokban közismert a "színváltás", az évszakok változását követő melatonin-hatás. Emlősállatokon a szexuális viselkedés szabályozásában is szerephez jut. Az állatorvosi gyakorlatban pl. agresszív és szeparált kutyák kezelésére alkalmazzák.

Humán vonatkozásban legfontosabb szerepe a napi, ún. cirkadián ritmusban van, az alvás-ébrenléti ciklus szabályozásában. Nappal kevés - éjjel sok melatonin termelődik. A biológiai óra mellett antioxidáns és egyéb szerepe is lehet. Terápiásan altató hatású, mivel hormon és endogén anyag, jóval kisebb veszélyeket hordoz, mint az ismert altató-nyugtató gyógyszerek.

Hormonok és az alvás

A kutató 23 olyan személyt vizsgált tanulmánya elkészítéséhez, akik komoly traumás agysérülést szenvedtek, és az esetükben tapasztaltakat egy 23 egészséges személyt tartalmazó kontrollcsoport eredményeivel vetette össze. Az azonos életkorú résztvevőket 2 éjszakán keresztül figyelték meg egy alvásközpontban. Az egészséges résztvevők esetében esténként a melatonin hormon magasabb szintre emelkedett, ezzel jelezve a szervezetnek, hogy ideje hamarosan ágyba bújni és elaludni.

Az agysérültek esetében azonban a folyamatban hibák voltak érzékelhetők, ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy az agysérülések olyan agyszerkezeti roncsolódást okozhatnak, amelyek az alvás szabályozásában is szerepet játszanak, köztük a melatonin-termelés folyamatában is. Dr. Rajaratnam szerint a következő vizsgálatoknak ezt lenne érdemes szemügyre venniük, hogy a melatonin-pótló hormonkezelés vajon képes-e az agysérüléssel élők alvásproblémáit enyhíteni.

Olvasson tovább! Miért ébredünk derékfájással?

Az agysérüléses 23 beteg az ágyban töltött idő 82 %-át töltötte csupán alvással, míg az egészséges kontrollcsoportnál ez az arány 90 % volt. Az előző csoportba tartozók mindemellett miután először elaludtak, több mint egy óra hosszú időszakra újra felébredtek, míg ugyanez az idő az egészséges csoportnál mindössze 27 percet tett ki. Ehhez kapcsolódóan pedig az agysérülést elszenvedettek kevesebb időt töltöttek mély alvásban mint a kontrollcsoport tagjai.

Forrás: EgészségKalauz